Belga

Lam Gods vanaf 1 juli weer te bezichtigen

Het gerestaureerde middeleeuwse schilderij ‘De aanbidding van het Lam Gods’ is vanaf 1 juli opnieuw toegankelijk voor het grote publiek. Alle panelen van het befaamde veelluik staan sinds enkele weken terug in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Tickets kan je vanaf midden juni bestellen op de toekomstige, gloednieuwe website van het bezoekerscentrum.

Musea en culturele bezienswaardigheden mochten enkele weken terug al de deuren openen. Toch zit een bezoek aan het wereldberoemde schilderij van de gebroeders Van Eyck er nog niet in. Tickets kan je namelijk enkel ter plaatse kopen, wat zou indruisen tegen de coronamaatregelen. Bovendien stonden vier panelen van het veelluik tot voor kort in het MSK voor een tentoonstelling over Van Eyck. Ten slotte zag het bisdom de opening van de exporuimte liever samenvallen met de terugkeer van de erediensten naar de Sint-Baafskathedraal. 

Alle panelen zijn weer thuis

Ondertussen hangen de gerestaureerde panelen terug in de Sint-Baafskathedraal. Die waren in totaal bijna 4 jaar afwezig. Eerst voor restauratie, daarna voor de tentoonstelling in MSK. Ook erediensten zijn - met de nodige maatregelen - terug mogelijk. Daarom heeft het bisdom beslist om ook Het Lam Gods vanaf 1 juli terug open te stellen voor het publiek. “We zijn al een tijdje bezig aan een nieuwe website voor het toekomstige bezoekerscentrum”, weet Peter Malfliet, woordvoerder van het bisdom Gent. “Die zal tegen midden juni klaar zijn. Zo kunnen bezoekers online tickets kopen.”

reserveren via website

Hoe zo’n bezoekje zal verlopen, is voorlopig nog niet duidelijk. Het bisdom onderzoekt momenteel hoeveel personen op een veilige manier binnen kunnen in de exporuimte. Er is intussen ook al een circulatieplan uitgestippeld om de doorstroming bij een heropening vlot te laten verlopen. “We zijn daar nog volop mee bezig”, gaat Malfliet verder. “Als onze website midden juni online komt, gaan we ook verder communiceren over de maatregelen.”

Meest gelezen