James Arthur Photography

GEES-voorzitter Vlieghe dringt aan op snelle voorbereiding 2e golf,  Vlaamse regering komt met nieuwe steunmaatregelen

De voorzitter van de GEES, de expertengroep die de exitstrategie uittekent, Erika Vlieghe, dringt erop aan snel werk te maken van de voorbereiding op een mogelijke tweede golf van het coronavirus. De Vlaamse regering kondigt nieuwe steunmaatregelen aan voor bedrijven die zwaar omzetverlies lijden en voor kwetsbare gezinnen. En vanaf 15 juni zal elke Belg één gratis mondmasker kunnen afhalen bij de apotheek. Herlees hier alle updates van maandag 8 juni. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Erika Vlieghe: "Voorbereiding voor tweede golf niet uit het oog verliezen"

In het laatste rapport van de GEES, de expertengroep die de exitstrategie moet vorm geven, uit de groep haar bezorgdheid over het feit dat we niet genoeg voorbereid zijn op een mogelijke tweede golf van het coronavirus. "Wij wilden duidelijk een statement maken dat dit iets is dat we niet op de lange baan mogen schuiven", zegt voorzitter Erika Vlieghe in "Terzake".

"De eerste verdedigingslinie was het testen en de contactopsporing. Vooral wat betreft die contactopsporing zijn er nog heel wat mankementen. We hebben er begrip voor dat de uitwerking niet gemakkelijk is, maar er moet een duidelijke strategie zijn en een permanent bewustzijn dat dit heel belangrijk is", zegt Vlieghe.

"De volgende stap na het testen en de contactopsporing is wat je moet doen als er nieuwe clusters ontstaan. Iemand moet dat wel in de gaten houden, en als er veel clusters zijn, hebben we veel mensen nodig. Deze mensen moeten op lokalere schaal de ogen en de oren zijn van onze gezondheidsinspecteurs. Ik ben de laatste tijd een beetje minister-opjager. Het is niet dat er niets gebeurt, maar wij willen daar wel een zekere sense of urgency aan hangen. Dit is iets dat niet mag vergeten worden en er moeten dag na dag, week na week, beslissingen over vallen." 

Bekijk hier het hele interview met Vlieghe in "Terzake":

Videospeler inladen...

Vlaamse regering stelt nieuwe steunmaatregelen voor zelfstandigen en kwetsbare gezinnen voor

Ondernemingen die de maand na hun opening meer dan 60 procent van hun omzet verliezen, hebben recht op een nieuwe premie van 2.000 euro.  Dat heeft de Vlaamse regering zonet bekendgemaakt. De "hinderpremie" van 160 euro per dag wordt ook verlengd voor de ondernemingen die nog steeds verplicht moeten sluiten.

De Vlaamse regering heeft ook drie maatregelen voor kwetsbare gezinnen opgenomen, waaronder een tijdelijke toeslag van 40 euro per kind.

Lees meer in dit artikel:

Opnames van films en tv-series kunnen weer van start

De opnames van films en tv-series kunnen weer opstarten. Dat meldt de Vlaamse Onafhankelijke Film &Televisie Producenten (VOFTP). De sector heeft daarover een protocol met de werkgroep rond de exitstrategie, de GEES,  bereikt. Dat protocol bevat de nodige maatregelen om opnieuw veilig films en tv-series te kunnen opnemen. 

Het protocol houdt onder meer in dat iedereen achter de camera een vaste plek krijgt, dat elke persoon moet beschikken over 4  vierkante meter bij indooropnames en dat acteurs, als het echt niet anders kan, dichter dan anderhalve meter bij elkaar mogen komen. Voor die laatste regel geldt dan wel dat de acteurs zich ertoe engageren om buiten deze uitgebreide bubbel weinig tot geen andere contacten te hebben. In ieder geval zal voor repetities van scènes waar de regel van 1,5 meter niet gerespecteerd kan worden een mondmasker gedragen worden.

Brusselse burgemeester Close heeft geen spijt over toelating betoging

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft geen spijt dat hij de anti-racismebetoging gisteren heeft getolereerd. "Als ik een andere vraag zou krijgen voor een betoging zoals deze, dan zou ik dezelfde beslissing nemen", zegt hij aan onze ploeg van "Terzake". Tegelijk vraagt de burgemeester om de politie niet te stigmatiseren, en wil hij de relschoppers hard aanpakken. Morgen wordt hij bij premier Sophie Wilmès (MR) verwacht om te praten over de kwestie. 

Austria Airlines krijgt 450 miljoen steun

Austria Airlines, de Oostenrijkse dochter van het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa, kan rekenen op een steunpakket van 450 miljoen euro. Dat heeft bondskanselier Sebastian Kurz bekendgemaakt. Het gaat om directe steun ten belope van 150 miljoen euro en staatsgaranties voor leningen ten belope van 300 miljoen euro. 

Over mogelijke steun aan Brussels Airlines, ook een dochtermaatschappij van Lufthansa, wordt nog onderhandeld. De Belgische luchtvaartmaatschappij zou op minstens 290 miljoen overheidssteun rekenen om de coronacrisis te overleven.

Blankenberge voert reservatiesysteem in voor strandstoelen

De stad Blankenberge start een reservatiesysteem voor strandstoelen deze zomer.. Het systeem moet het voor inwoners, tweedeverblijvers en (meerdaagse) bezoekers mogelijk maken om hun strandbed bij de strandbars online te reserveren. Voor de stukken vrij strand zal er geen reservatiesysteem zijn. Wel moet iedereen daar aan een windzeil zitten en geldt er een maximumcapaciteit.

Nationale Bank: 200.000 werklozen, 50 miljard euro welvaartsverlies en stijgende staatsschuld

De coronacrisis zadelt ons land met een gigantische kater op. Dat blijkt nog maar eens uit nieuwe prognoses door de Nationale Bank. Er komen 200.000 werklozen bij, er is een welvaartsverlies van 50 miljard euro en vooral: de staatsschuld stijgt naar "onhoudbare" niveaus.

De cijfers komen uit de maandag gepresenteerde voorjaarsprognoses door de Nationale Bank. De coronacrisis en de lockdown zorgen voor een economische krimp dit jaar van 9 procent, om in 2021 en 2022 met respectievelijk 6,4 en 2,3 procent te herstellen. "We verliezen drie jaar aan economische groei", vat Nationale Bank-gouverneur Pierre Wunsch samen.

Blankenberge voert reservatiesysteem in voor strandstoelen

De stad Blankenberge start een reservatiesysteem voor strandstoelen deze zomer. Het systeem moet het voor inwoners, tweedeverblijvers en (meerdaagse) bezoekers mogelijk maken om hun strandbed bij de strandbars online te reserveren. Voor de stukken vrij strand zal er geen reservatiesysteem zijn. Wel moet iedereen daar aan een windzeil zitten en geldt er een maximumcapaciteit.

Wie een strandbed wil reserveren bij een van de acht deelnemende strandbars, kan dat doen op www.strandbars.com. Daar kan je een strandbed boeken maar ook extra zaken zoals een parasol, windzeilen of handdoeken reserveren. De prijzen verschillen per stranduitbating. Om te vermijden dat alles al ver op voorhand volgeboekt zou zijn, worden gedane boekingen niet terugbetaald.

De reservaties worden telkens de dag voordien om 22.00 uur afgesloten. Wie geen ligbed heeft gereserveerd kan zich de dag zelf wel ter plaatse aanbieden voor nog eventuele vrije plaatsen.

Naast de bedjes blijft het vrije strand met de door windzeilen afgebakende bubbels wel beschikbaar voor iedereen.

Artsenvereniging: "Nieuwe teststrategie is zinloos en geldverspilling"

Huisartsenvereniging Domus Medica hekelt de nieuwe teststrategie, waarbij  contacten met een hoog risico tweemaal worden getest en er nog een serologische test op antistoffen volgt. Die strategie is afgesproken in een interministeriële conferentie. De vereniging is akkoord met het principe om die contacten te testen met een PCR-test (die een nieuwe actieve infectie vaststelt), maar stelt dat één zo'n test volstaat. Een tweede is overbodig, omdat die te snel na de eerste test zou volgen.

Dat daar nog een serologische test bijkomt (die een oude infectie vaststelt) is volgens de vereniging totaal onbegrijpelijk. "Serologische testen kunnen belangrijk worden op het moment dat we meer weten over de klinische waarde van deze testen", zegt Domus Medica. "De nieuwe teststrategie is daarom zinloos en een verspilling van overheidsgeld."

Nationale Bank voorspelt 200.000 werklozen en economische krimp door coronacrisis

De coronacrisis zadelt ons land met een gigantische kater op. Dat blijkt nog maar eens uit nieuwe prognoses door de Nationale Bank. Er komen 200.000 werklozen bij, er is een welvaartsverlies van 50 miljard euro en vooral: de staatsschuld stijgt naar "onhoudbare" niveaus.

De cijfers komen uit de gepresenteerde voorjaarsprognoses door de Nationale Bank. De coronacrisis en de lockdown zorgen voor een economische krimp dit jaar van 9 procent, om in 2021 en 2022 met respectievelijk 6,4 en 2,3 procent te herstellen. "We verliezen drie jaar aan economische groei", vat Nationale Bank-gouverneur Pierre Wunsch samen.

Meest gelezen