Het vakantiecomplex waar de McCanns in 2007 verbleven.

Portugese politie is vermoedelijke handlanger op het spoor in zaak-Madeleine McCann: man belde met Duitse verdachte

De Portugese politie is een man op het spoor die ervan beschuldigd wordt samen te hebben gewerkt met de Duitse hoofdverdachte in de verdwijning van Madeleine McCann, de Britse kleuter die in 2007 verdween. De man is een oud-medewerker van het vakantiedomein waar de familie McCann toen verbleef.

De vermoedelijke handlanger heeft in de periode van de verdwijning verschillende keren gebeld met de Duitse verdachte. Wellicht heeft hij de hoofdverdachte getipt over de plaats en het tijdstip waarop die het appartement van de familie McCann kon binnendringen. De man werd in het verleden ook al in verband gebracht met zedenfeiten met minderjarigen in de Algarve-streek.

De politie heeft sterke vermoedens dat de oud-medewerker in de gesprekken met de Duitse verdachte vertelde waar het veilig was om een bepaald vakantieappartement te overvallen. Op het moment van de vermoedelijke ontvoering van Madeleine zaten ouders Kate en Gerry McCann met enkele vrienden te dineren in een tapasbar op 50 meter van hun appartement. Hun drie kinderen, Madeleine (3) en de tweeling Sean en Amelie (1), lagen te slapen.

Op het moment van de verdwijning van Madeleine McCann was de Duitse hoofdverdachte in het vakantiecomplex Praia da Luz. Uit locatiegegevens van zijn gsm blijkt dat hij daar op 3 mei 2007 tussen 19.32 en 20.02 uur gebeld werd op een Portugees nummer, door een Portugees nummer. Madeleine verdween die avond tussen 21.10 en 22 uur uit het vakantie-appartement.

Man vroeger al in het vizier

De politie had in het verleden de nieuwe verdachte al in het vizier. "Er was al met hem gesproken maar toen besloot de politie dat er onvoldoende bewijsmateriaal was om hem vast te houden", legt correspondent José da Silva uit in "De ochtend" op Radio 1. "Nu is alles in een stroomversnelling gekomen met de Duitse hoofdverdachte. De Duitse politie is in zijn telefoonverslagen gaan kijken en is erachter gekomen dat hij de avond van de verdwijning van Madeleine een man heeft gebeld." Da Silva weet ook dat het om een "lang telefoongesprek" gaat die avond.   

Portugezen volgen onderzoek nog altijd met ontzetting en boosheid

correspondent José da Silva

De Portugezen blijven na 13 jaar nog altijd de zaak-Madeleine McCann nauwgezet volgen. Da Silva: "Hier is met veel ontzetting en boosheid gereageerd hoe deze zaak de afgelopen jaren is gegaan. De politie heeft veel gedaan om Madeleine te vinden en nu blijkt dat er toch een man in de Algarve heeft rondgelopen die verdacht wordt van roofovervallen en zedendelicten." De vraag rijst of er wel nauwkeurig onderzoek is gebeurd. 

Intussen heeft de Britse politie honderden telefoontjes en mails ontvangen na de oproep van afgelopen donderdag. Scotland Yard behandelt de zaak nog altijd als een verdwijning. De Duitse politie gaat ervan uit dat Madeleine McCann is vermoord. Begin deze week kwam er na 13 jaar speurwerk een doorbraak in het dossier.

Noot van de redactie: In dit artikel werd eerst meegedeeld dat de vermoedelijke handlanger opgepakt is. Dat klopt niet, de Portugese politie is de man wel op het spoor.

Meest gelezen