Meetjeslandse gemeenten vrezen toenemende files door werken aan ring in Gent: "Er moeten nu alternatieven komen voor de auto"

Enkele gemeenten in het Meetjesland uiten hun ongerustheid over de geplande werken aan de ring rond Gent, de R4. In 2022 wordt de R4 omgevormd tot een autosnelweg, de gemeenten vrezen dat die verandering files zal creëren. Daarom vragen ze om werken die alternatieven bieden voor de auto sneller uit te voeren. “Het gaat over werken aan het openbaar vervoer en fietswegen, zo willen we de filelast verminderen”, zegt schepen van Evergem Lukas Van Der Meersch (CD&V).

Er is ongerustheid over het verkeer in enkele gemeenten rond Gent als er over 2 jaar werken beginnen aan de R4 . 2022 lijkt nog ver weg, maar de gemeenten uiten nu al hun bezorgdheid.

Brief aan minister en NMBS

De stad Gent, Eeklo en de gemeenten Evergem en Lievegem willen dat de inwoners van het Meetjesland goede alternatieven hebben voor de auto. “De werken aan de ring van Gent staan gepland voor 2022, wij willen dat andere werken vóór die werken starten”, legt schepen Van Der Meersch uit. “We hebben een brief geschreven aan de minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) en aan de NMBS, in de hoop dat enkele werken sneller uitgevoerd worden.”

Alternatieven voor auto

De werken die Van Der Meersch sneller af wil hebben zijn alternatieven voor de wagen. “Het gaat om de aanleg van een fietssnelweg tussen Gent en Eeklo. Een snellere spoorwegverbinding, de lijn 58 rijdt nu om het uur, maar zou om het halfuur moeten rijden. We vragen ook dat de buslijnen een snellere bypass krijgen, zo kunnen ze de files op de N9 en de N456 vermijden."

Volgens de 4 gemeenten moeten die werken nu al van start gaan, willen ze grote files vermijden. “Zo’n werken vragen veel tijd maar de werken aan de R4 starten al binnen 2 jaar. Dat is zo goed als morgen. Er moeten veel partijen en besturen beslissen over de werken, we vragen daarom aan de minister om een tandje bij te steken zodat alles wat sneller kan gaan.”

Meest gelezen