Gewezen first lady Michelle Obama: "Voor wie zich onzichtbaar voelt: jullie verhaal is wél degelijk van belang"

In een videotelefoontje heeft gewezen first lady Michelle Obama pas afgestudeerden een hart onder de riem gestoken. En dat "voor wie zich verward, angstig of boos voelt" in coronatijden en tijden van raciale verschillen. "Laat je nooit door iemand zeggen dat je té kwaad bent of dat je moet zwijgen", geeft Obama als advies.   

Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd na zijn arrestatie door een blanke agent staat racisme en geweld opnieuw hoog op de agenda in de VS, met wereldwijd protestacties tot gevolg.

Michelle Obama tweette eind mei al over de onrust, maar sprak zich deze keer uitgebreid uit over de spanningen. "Ik spreek tot jullie niet als gewezen first lady maar als moeder, mentor en burger die bezorgd is over onze toekomst en die van ons land", stak Obama van wal.

Ze roept iedereen op om zijn verhaal te vertellen. "Voor wie zich onzichtbaar voelt: jullie verhaal is wél degelijk van belang. Jullie ideeën zijn belangrijk, jullie ervaringen zijn belangrijk." Obama ziet dat sociale, politieke en culturele uitdagingen ontstaan zijn na vele decennia van ongelijkheid, lang voor ze de krantenkoppen van vandaag hebben gehaald. 

"Als je je niet veilig voelt om met de auto in je eigen buurt te rijden, te joggen, wat snoep te kopen of vogels te spotten - als je de politie niet eens kunt benaderen zonder te vrezen voor je leven - hoe begin je je eigen koers te bepalen", vraagt ​​ze zich af.

Obama zegt dat ze heus niet "naïef" is en dat sommigen hoger op de ladder klimmen door anderen de schuld te geven van hun tekortkomingen of door minder gepriviligeerde mensen te mijden. "Het lijkt op korte termijn een winnende strategie, maar -geloof me - die manier van leven haalt je in." 

Meest gelezen