AFP or licensors

Auteur Nadia Nsayi: "Keuze aan politici en media: focussen op rellen en massa, of boodschap 10.000 vreedzame betogers"

Auteur Nadia Nsayi richt zich tot politici en media met de vraag om de boodschap van de vreedzame Black Lives Matter-betogers in verschillende steden gisteren voor ogen te houden, en niet alleen te focussen op de rellen en massabijeenkomst in coronatijden. "We moeten ons als samenleving de vraag stellen: hoe komt het dat 10.000 mensen ondanks corona bereid zijn om op straat te komen tegen racisme?", zegt ze. 

"Vandaag staat iedereen voor de keuze, en dan vooral de politieke wereld en de media: ofwel wordt er gefocust op die 200 mensen die aangehouden zijn voor schermutselingen en het geweld dat heeft plaatsgevonden, ofwel gaan we focussen op de boodschap van 10.000 mensen die vreedzaam hebben betoogd."

Dat zegt schrijfster, politicologe en Congo-experte Nadia Nsayi na de anti-racismebetoging gisteren op en rond het Poelaertplein in Brussel. Nsayi was zelf vanop een afstand aanwezig op de betoging, maar heeft die niet mee georganiseerd.

Niet mee met dit verhaal? 

De Black Lives Matters-betoging gisteren in Brussel krijgt om meerdere redenen kritiek. Er waren meer dan 10.000 mensen aanwezig op en rond het Poelaertplein, waardoor afstand houden niet langer mogelijk was. Nadien kwam het tot rellen en werden enkele winkels geplunderd. 

32 agenten raakten gewond en 12 politievoertuigen werden beschadigd, waarop de politievakbonden NSPV en VSOA een stakingsaanzegging indienden “zodat er een einde komt aan het geweld tegen de politie”. Vooral de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) ligt onder vuur omdat hij de betoging in coronatijden “tolereerde”. Uiteindelijk werden 240 mensen bestuurlijk aangehouden.

Ook in Antwerpen werden 115 betogers (waaronder 58 minderjarigen) aangehouden omdat ze verder protesteerden op de Groenplaats na de betoging op het Steen. De politie krijgt kritiek voor de aanpak van die actie, die volgens sommige getuigen hardhandig en disproportioneel was. 

Op sociale media is er daarnaast een stellingenoorlog aan de gang met twee duidelijke kampen. Enerzijds wordt het optreden van de politie in Brussel, maar ook in Antwerpen, in vraag gesteld. In Brussel spreken de organisatoren van Change vzw bijvoorbeeld van “politiegeweld” dat “bewijst dat de betoging nog steeds nodig is”. Anderen focussen op de afstandsregels die niet werden nageleefd, en de harde beelden van de schermutselingen in Brussel. 

Delicaat

Nsayi: “Ik begrijp dat het delicaat is dat dit heeft plaatsgevonden in volle coronaperiode. Maar we moeten ons als samenleving ook de vraag stellen: hoe komt het dat 10.000 mensen ondanks corona bereid zijn om op straat te komen tegen racisme? Die mensen willen dat er iets gedaan wordt aan het structureel racisme in onze samenleving.”   

De auteur begrijpt dat de beelden van de verstikking van George Floyd, de 46-jarige zwarte man die twee weken geleden werd gedood door witte politieagenten in Minneapolis, voor die schokgolf hebben gezorgd. “Op geen enkele manier kan dit beeld gerelativeerd worden”, zegt ze. “Mensen voelen zich betrokken omdat het gaat over onrecht. Ik vind het een gezonde samenleving als mensen opstaan tegen iedere vorm van onrecht.”

Verschillende agenten houden een betoger tegen de grond op de Guldenvlieslaan.

“Politieke hypocrisie”

Dat politici tijdens en na de betoging via sociale media hun afkeur uitspraken over massa die was bijeengekomen, vindt Nsayi hypocriet. “Er is een vorm van politieke hypocrisie op dat vlak. Het is al een week geweten dat er een manifestatie zou gebeuren in Brussel en andere steden.” 

Nsayi had van die toppolitici vooraf een duidelijk signaal verwacht als zij wilden dat de betoging niet doorging. Een andere locatie had ook kunnen helpen, stelt ze: “Er had ook vanuit Brussel een tegenvoorstel kunnen komen, zoals het Jubelpark. Dat is een heel symbolische plaats als je kijkt naar het koloniaal verleden.” 

Schade aan een winkel van Salvatore Ferragamo op de Waterloolaan in Brussel.

Actieplan

“Geweld van de politie moet worden aangepakt, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook hier in België”, besluit Nsayi. “Er is het probleem van etnisch profileren: mensen die door de politie worden benaderd en aangevallen omdat ze een andere huidskleur hebben. Er zijn hier ook al doden gevallen”, vertelt de auteur. “En er zijn genoeg studies en middenveldorganisaties die vragen aan de regering: maak werk van een nationaal actieplan tegen racisme.” 

Betogers in de Naamsestraat in Brussel.
AFP or licensors
ISOPIX

Meest gelezen