Foto burgemeester Tommelein

Verdachte opgepakt voor het besmeuren van beeldengroep Leopold II in Oostende

Er is een verdachte opgepakt in verband met het besmeuren van de beeldengroep Leopold II in Oostende. Dat besmeuren gebeurde vorige week, in de nacht van woensdag op donderdag. Het protest tegen de beelden van de tweede koning van België flakkerde weer op, nadat in Minneapolis in de Verenigde Staten een zwarte man stierf na een hardhandig optreden van de plaatselijke politie. 

De politie van Oostende laat weten dat er een verdachte is opgepakt voor het bekladden van het monument van koning Leopold II. Voorlopig geven de politie en het parket geen verdere informatie. De beeldengroep werd vorige week besmeurd. Sindsdien kwam de politie er meer langs. Voor Oostende werden al beelden met rode verf besmeurd in Ekeren, Gent en Hasselt. Gisteren waren er betogingen tegen racisme in Brussel, Antwerpen, Gent en Oostende. In Oostende was dat op de dijk, onder het ruiterstandbeeld van Leopold II.  

Het standbeeld op de dijk van Oostende bestaat uit de koning zelf, die op zijn paard kijkt naar de zee. Daaronder zijn er nog twee andere beeldengroepen. Een beeldengroep van Oostendse vissers en een van Congolezen die dankbaar opkijken naar de koning. De schade werd aangericht op de beelden beneden. Koning Leopold II staat al lang ter discussie. In de periode van Congo-Vrijstaat, toen Congo de persoonlijke eigendom van Leopold II was, zijn miljoenen Congolezen omgekomen, onder meer tijdens het verzamelen van rubber. De autoindustrie begon een hoge vlucht te nemen en voor de productie van autobanden was rubber een gegeerd goed.

Meest gelezen