Radio 2

Oostendse zakenman moet serval terugbrengen naar kweker in Duitsland

Een Oostendse zakenman verspreidde vorige week een opsporingsbericht voor zijn serval die ontsnapt was, een katachtige uit Afrika. Hij kwam zo in het vizier van de politie. Het is bij ons niet toegelaten een serval te houden.  De man vond zijn serval ondertussen terug, maar het beestje moet nu terug naar de kweker in Duitsland. 

De politie en inspectiedienst dierenwelzijn zijn maandagmorgen vroeg langs geweest bij een Oostendse zakenman uit de Spalaan in Oostende in verband met zijn serval. Vorige week, tijdens het pinksterweekend, raakte  de katachtige uit de Afrikaanse savanne zoek. De zakenman verspreidde een opsporingsbericht en beloofde 1.000 euro voor de vinder. Uiteindelijk vond hij het beestje terug onder een struik in zijn tuin. Ondertussen kwam hij wel in het vizier van de politie en van dierenwelzijn. “Servals zijn verboden in België", zegt Brigitte Borgmans van Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. "Er zijn uitzonderingen, maar de houder had in dit geval geen erkenning. De man moet het dier verplicht terugbrengen naar de kweker in Duitsland.”

Onvoorspelbaar en zelfs gevaarlijk

Een serval is een grote katachtige uit de Afrikaanse savanne. De dieren worden tot een meter groot en zijn soms onvoorspelbaar en zelfs gevaarlijk. “De servalkat staat niet op de positieve lijst voor zoogdieren", zegt Borgmans nog. "Dat betekent dat het dier niet als huisdier mag gehouden worden, tenzij de eigenaar voor de aankoop een erkenning aanvraagt bij de Dienst dierenwelzijn en die erkenning ook verleend wordt. Maar erkenningen zijn zeldzaam. De laatste 3 jaar is er geen enkele verleend voor een dier dat niet op de positieve lijst van zoogdieren staat”

De inspectiedienst dierenwelzijn heeft nu beslist dat de eigenaar de kat tegen eind deze week op eigen kosten moet terugbrengen naar de kweker in Duitsland. Daar is het dier niet verboden. Hij moet ook bewijzen dat hij de serval heeft teruggebracht.

Meest gelezen