Een afpersmail ontvangen waarin jouw wachtwoord genoemd wordt? Betaal niet!

Heb je de voorbije dagen een e-mail ontvangen waarin een onbekende beweert dat hij/zij beelden van jou heeft terwijl je een pornografische website bezoekt, en waarin jouw wachtwoord genoemd wordt? Wees gerust: de verzender heeft die beelden niet en je hoeft al helemaal niet te betalen. Deze mail gaat al enkele jaren rond, in verschillende variaties en in verschillende vertalingen.

Hoe de mailer dan aan jouw wachtwoord komt? Wellicht is dat ooit vrijgekomen bij een datalek. Zo zijn hele gebruikerslijsten van websites als LinkedIn, Myspace en Dropbox ooit gehackt, met de wachtwoorden erbij. Die lijsten kunnen cybercriminelen tot vandaag voor een prikje kopen in de meer duistere hoekjes van het internet. 

Heb je dus zo’n mail gekregen waarin je wachtwoord vermeld staat, verander dan best zo snel mogelijk dat wachtwoord op alle sites waar je het gebruikt. Dat kan een heel werkje zijn, aangezien de meeste mensen maar een beperkt aantal wachtwoorden gebruikt, maar je speelt maar beter op veilig. Wil je graag eerst zeker weten of je wachtwoord gelekt is? Dan kan je dat checken via een online tool.

Meest gelezen