Opnieuw staking bij Decathlon in Willebroek: "Management krijgt loonsverhoging, maar geen premie voor werknemers"

In het distributiecentrum van sportketen Decathlon in Willebroek heeft het personeel maandagochtend opnieuw het werk neergelegd. Dat meldt ACV Puls. Volgs de christelijke vakbond weigert de directie elk syndicaal overleg. Ook Diana Minten van de socialistische vakbond bevestigt dat. 

Vorige week dinsdag brak er al een staking uit in het distributiecentrum. Het personeel legde toen het werk neer omdat er volgens hen onvoldoende beschermingsmaatregelen tegen corona getroffen waren. Ook de collectieve arbeidsovereenkomt werd geschonden volgens de vakbonden omdat er onder andere avond- en nachtwerk werd ingevoerd zonder overleg. "Een week later is er nog niet veel veranderd", zegt ACV Puls. 

Terwijl de werknemers hun premie niet krijgen, wordt het management beloond met een loonsverhoging

Diana Minten

Volgens Diana Minten, de verantwoordelijke van de socialistische vakbond, bestraft de directie de gewone werknemers, terwijl ze een loonsverhoging doorvoeren voor het management. "De directie heeft zonder overleg de variabele premie afgeschaft", vertelt Minten aan Radio 2 Antwerpen. Dat is een premie van 5 procent die de personeelsleden krijgen als ze extra werken. "Door de coronacrisis heeft het personeel hard doorwerkt. Wij vragen het herstel van de variabele premie", vertelt Minten. 

De christelijke vakbond wijst er ook op dat het Franse personeel een premie van 25 euro per halve dag kreeg voor wie werkte tijdens de coronacrisis. ACV Puls vraagt een evenwaardige risicopremie. "Decathlon is een bijzonder winstgevend bedrijf", klinkt het. "Het kan niet dat een internationaal bedrijf waarin het personeel zich kapot werkt zomaar de arbeidsvoorwaarden naast zich neerlegt. Dat hebben ze hier bij het personeel goed begrepen."

Directie weigert syndicaal overleg

Volgens de vakbonden weigert de directie elk syndicaal overleg. "Zowel de lokale directie als de directie daarboven weigeren een gesprek aan te gaan. Dat is al jarenlang bezig en is ook een van de grootste problemen bij Decathlon", zegt Minten.

De werknemers eisen een minimaal respect van de directie
Diana Minten

De werknemers eisen ook een minimaal respect van het bedrijf. "De directie heeft de leidinggevende bevolen om tegen de stakende werknemers te zeggen dat ze illegaal bezig zijn. Zoiets is respectloos en zet alleen maar meer kwaad bloed. De werknemers willen meer respect. Dat gaat niet alleen over het loon, maar ook over voldoende veiligheidsregels en bereidheid om samen rond te tafel te zitten", zegt Minten.

Meest gelezen