Premie van 2.000 euro voor ondernemingen die openen met zwaar omzetverlies, ook maatregelen voor kwetsbare gezinnen   

De Vlaamse regering voert een nieuwe premie in van 2.000 euro voor ondernemingen die de maand na hun opening met een omzetverlies van meer dan 60 procent te kampen hebben. Daarnaast wordt de "hinderpremie" van 160 euro per dag verlengd voor ondernemingen die nog steeds verplicht moeten sluiten. De regering heeft ook 3 maatregelen voor kwetsbare gezinnen genomen, waaronder een tijdelijke toeslag van 40 euro per kind voor kwetsbare gezinnen. 

De Vlaamse regering heeft voor de laatste keer een belangrijke nieuwe premie aangekondigd voor ondernemingen die het moeilijk krijgen door de coronacrisis. Het gaat om een nieuwe "compensatiepremie" voor ondernemingen en winkels die openen met een zwaar omzetverlies. 

Laatste keer

De voorwaarde is dat de ondernemingen omzetverlies kunnen aantonen van minstens 60 procent, één maand na de heropening, in vergelijking met vorig jaar. 

Voor winkels gaat het dan bijvoorbeeld om de periode van 11 mei tot 11 juni. Voor horeca ondernemingen is dat de periode van 8 juni tot 8 juli. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) benadrukte dat het om de "laatste acute ingreep" gaat van de regering. 

Er was al een "hinderpremie" van 160 euro per dag voor bedrijven die verplicht moeten sluiten. Die wordt nu verlengd, voor onder andere welnesscentra en sauna's, bioscopen, casino's en sommige marktkramers die nog steeds niet aan het werk kunnen. 

Herbekijk hier de persconferentie van de Vlaamse regering: 

Bon en toeslag

Daarnaast kondigt de regering drie maatregelen aan om kwetsbare gezinnen te ondersteunen. Voor elk van die maatregelen is 15 miljoen euro vrijgemaakt: 

  • Een tijdelijke toeslag van 40 euro per kind voor kwetsbare gezinnen via de kinderbijslag (het huidige Groeipakket). Dat gaat dan om "gezinnen die onder een maandinkomen zitten van 2.213 euro of teruggevallen zijn onder dat bedrag door bijvoorbeeld tijdelijke werkloosheid", verduidelijkte minister van Gezin Wouter Beke (CD&V). De toeslag zal drie maanden lopen. De regering zegt daarmee 126.000 kinderen te ondersteunen. 
  • Lokale besturen kunnen een bonnensysteem invoeren voor kwetsbare gezinnen en mensen met een laag inkomen. Die bonnen (de Vlaamse regering spreekt van "consumptiekredieten") moeten "gebruikt worden bij de lokale economie", zoals de lokale groenteboer, zegt minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). 
  • Tot slot mogen lokale besturen zelf vrij 15 miljoen euro besteden "voor de financiële ondersteuning van kwetsbare gezinnen die door de mazen van het net vallen, voor trajectbegeleiding, de ondersteuning van voedselbanken, samenwerking met armoedeorganisaties, de zomerscholen,...", zegt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). 10 procent daarvan gaat naar Brussel. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen