Planckendael ringt ooievaarsjongen: "Soms zien de ooievaars zwart van de modder, dit jaar zijn ze spic en span"

Dierenpark Planckendael is bezig met het ringen van de ooievaarsjongen. Dat is dit jaar een hele klus want Planckendael heeft de grootste ooievaarskolonie ooit. "We zitten dit jaar aan 77 nesten. Dat zijn er tien meer dan het jaar voordien", zegt verzorger Jean Niesz aan Radio 2 Antwerpen.

Dit jaar zijn er tien nieuwe ooievaarskoppels bijgekomen. Dat betekent dat er een hele hoop nieuwe jongen zijn die geringd moeten worden. Vorige week donderdag hield Planckendael al een eerste ringbeurt. Daarbij gaan de vogelverzorgers met een hoogtewerker op 30 meter hoogte van nest tot nest. Vandaag zijn ze aan een tweede sessie bezig.

Het dierenpark verwacht na een recordaantal nesten ook een recordaantal jongen. "We zitten nu al aan 102 jongen. De verwachting is dat er nog een zes, zeven nesten zullen bijkomen. We komen dan aan een totaal van 130 jongen. Dat is een record", vertelt Niesz. 

We verwachten ons aan ongeveer 130 ooievaarsjongen. Dat is een recordaantal
Jean Niesz

Zwarte ooievaars

Ondanks het feit dat het bijna niet geregend heeft de afgelopen maanden en dat het ook niet erg koud was, zijn er toch wat jongen gestorven. "We kunnen met zekerheid zeggen dat de vogelsterfte dit jaar te wijten is aan een voedseltekort. Door de droogte zijn er minder wormen of slakken, die de eerste tien tot vijftien dagen het voedsel vormen van de ooievaars", vertelt Niesz.

Het goede weer heeft ook een andere invloed op de nesten. "De nesten zijn heel proper en heel droog. Soms hebben we bijna zwarte ooievaars door de modder. Dit jaar zien de jongen er spic en span uit", zegt Niesz. 

Blij met pensioen

Verzorger Jean Niesz zorgt al sinds de start van het ooievaarprogramma in 1986 voor de dieren. Na 31 jaar gaat Niesz volgend jaar met pensioen. "Ik mag eindigen met een prachtig seizoen. Tijdens mijn carrière heb ik tussen de 1400 en 1500 kuikens geringd. 1 op 4 kuikens worden teruggemeld. Ons werk is dus zeker niet voor niets geweest", zegt Niesz. "Bovendien mag ik het project overlaten aan een enthousiast en gepassioneerd team. Dat doet me enorm veel plezier."

Meest gelezen