Videospeler inladen...

Politicoloog Carl Devos (UGent): "Superkern is een kolderbrigade"

Politicoloog Carl Devos was in "De Afspraak" snoeihard voor de beslissingen die de superkern vorige zaterdag heeft genomen, onder meer om de horeca te steunen. Hij verwijt de politici ook dat ze zelf maar al te goed weten dat die maatregelen niet meer dan symboolpolitiek zijn.

Politicoloog Carl Devos nam vorige zaterdag met stijgende verwondering kennis van de maatregelen van de superkern (de regering-Wilmès en de oppositiepartijen die die regering steunen): een btw-verlaging voor de horeca van 6 procent, een horecacheque en 10 gratis treinritten voor iedereen.

Het deed de professor denken aan een oude televisiereeks: "Het was een beetje een zitting van de kolderbrigade op die superkern." Want de steunmaatregelen voor de horeca en andere sectoren zijn ongetwijfeld goed bedoeld, maar ze zijn niet goed.

Er is eerst en vooral de btw-verlaging van 6 procent. Carl Devos: "Men houdt van experten, zeker als het over corona gaat, maar men luistert niet naar experten als het over sociaal-economisch beleid gaat. Bijna elke expert zegt: domme maatregel, niet doen." Onder meer econoom Gert Peersman (UGent) had de btw-verlaging een slecht idee genoemd.

Ook de horecacheque, die werkgevers aan hun personeel kunnen geven, vindt geen genade bij professor Devos: "De werkgevers zeggen: 300 euro? Wij kunnen dat niet."²

De politici weten dat de steunmaatregelen niet effectief zijn

De beslissing om iedereen tien gratis treintickets te geven, is volgens Carl Devos de beste illustratie van het volgens hem foute beleid: "Het pijnlijke aan heel die reeks maatregelen is dat ze niet fijn genoeg afgestemd zijn. Men had chirurgisch moeten ingrijpen. Het zijn mastodontmaatregelen waarvan men hoopt dat er iets blijft van hangen."

Volgens de professor weten de politici dat de maatregelen niet effectief zijn, maar een vorm van symboolpolitiek. Dat hoorde hij van een partijvoorzitter: "Die zei me: het zal misschien geen tewerkstelling opleveren en het zal misschien geen extra consumptie opleveren, maar het is een blijk aan de horeca dat we hen steunen."

Het ligt ook aan het systeem zelf. Volgens professor Devos kan je van een volmachtenregering gesteund door oppositiepartijen alleen maar dit soort maatregelen verwachten: "Iedereen moest zijn eigen ding krijgen om er dan mee uit te pakken." Voor een echt herstelplan is het wachten op een echte regering die ideologisch meer eenheid vertoont.

Kijk hier naar professor Carl Devos in "De Afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen