Belag Image

Politie Antwerpen ontkent geruchten: "Klopt niet dat we enkel zwarten en geen blanken hebben opgepakt"

De Antwerpse politie ontkent met klem dat ze gisteren bewust zwarten en geen blanken heeft opgepakt na de Black Lives Matter-manifestatie. Die geruchten circuleerden bij enkele ouders. "Uiteraard maken wij geen onderscheid op basis van huidskleur", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns op Radio 2 Antwerpen.

In Antwerpen zijn gisteren 115 mensen bestuurlijk aangehouden na de Black Lives Matter-manifestatie in de binnenstad. Al snel kwam er kritiek op de aanpak van het Antwerpse korps. Enkele ouders van opgepakte jongeren merkten op dat hun zwarte kinderen wél in de cel belandden en hun blanke vrienden niet. "Er is inderdaad heel veel te doen over onze politie-actie van gisteren. Wij ontkennen met klem dat wij hardhandig te werk zijn gegaan. Er is ook geen onderscheid gemaakt tussen blank of zwart. Dat is te gek om los te lopen. Dat doen wij niet", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns in "Start je dag".

Geen kinderen in kooien

Volgens de Antwerpse politie wist iedereen die bestuurlijk aangehouden is, wat hen te wachten stond. "Wij hebben ruim een uur ingepraat op de groep die de Groenplaats niet wilde verlaten. Daar zijn zelfs bemiddelingsteams van de politie aan te pas gekomen. Via luidsprekers is de manifestanten meegedeeld wat er zou gebeuren als ze het plein niet zouden verlaten. Ze wisten dat we hen dan zouden oppakken en dat we ze met de bus naar ons kantoor aan de Noorderlaan zouden brengen", zegt Bruyns.

Een aantal ouders van opgepakte minderjarigen spreekt ook van kooien waarin hun kinderen opgesloten werden. "Ook dat spreek ik met klem tegen. De Antwerpse politie heeft geen kooien. We hebben wel een grote buitencel voor massa-arrestaties. Die gebruiken we bijvoorbeeld ook als er voetbalrellen losbreken. Die buitencel is omgeven met een rooster en afgedekt. Mensen staan er droog en uit de wind", aldus politiewoordvoerder Bruyns.

De eerste versie van dit artikel meldde dat de geruchten circuleerden op sociale media. Nader onderzoek van onze redactie leerde dat dat niet het geval is, en dat die vooral circuleerden onder ouders van enkele gearresteerde jongeren

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen