Politie Westkust zet warmtecamera in tegen mensensmokkel op zee

De politie van de zone Westkust heeft een nieuw wapen voorgesteld dat moet helpen in de strijd tegen mensensmokkel. Het gaat om een infraroodcamera met superzoom die warmtebronnen kan waarnemen tot op 5 kilometer afstand. 

De politie huurt het camerasysteem van de collega's van de Britse kustwacht. Het systeem bevat naast de infraroodcamera die warmte registreert, ook een gewone camera die beelden maakt. De gewone camera is vooral nuttig overdag bij helder weer, als de zichtbaarheid goed is. De infraroodcamera bewijst haar waarde vooral 's nachts, als de zichtbaarheid beperkt is. 

Afstand van 5 kilometer

 

De infraroodcamera kan warmtebronnen, zoals mensen, waarnemen tot op een afstand van 5 kilometer.  Bij de voorstelling werden de camera's om veiligheidsredenen niet getoond. Het systeem met de camera's staat in kustgemeente De Panne op een plek van waaruit ze de duinen, het strand en de kustwateren in het oog kunnen houden. 

De (warmte)beelden die de camera's maken, worden live bekeken in het "Real Time Intelligence Centre" van de politiezone Westkust. Ze worden ook automatisch opgenomen, zodat ze later herbekeken kunnen worden. 

Met de camera's kunnen we verhinderen dat mensen de zee opgaan en kunnen we levens redden.

Carl Decaluwé gouverneur West-Vlaanderen

Provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé (CD&V) is tevreden met de nieuwe aanwinst van de politie. "We zien dat transmigranten meer en meer via onze kust met opblaasbare bootjes in Engeland proberen te geraken. Op radarbeelden zijn die bootjes niet te zien. Met de warmtecamera kunnen we ze wel waarnemen. De camera laat ons ook toe in het donker de duinen te observeren waar meestal 's nachts de overtochten worden voorbereid. Op die manier kunnen we verhinderen dat mensen de zee opgaan en kunnen we levens redden"  

Brexit

 

Het camerasysteem wordt voor 30.000 euro gehuurd van de Britse kustwacht, en dat voor een periode van 4 maanden. Maar gouverneur Decaluwé hoopt dat er in de toekomst meer dergelijke camera's aan onze kust komen. "We zouden ze ook kunnen inzetten tegen drugssmokkel", zegt hij." Na de Brexit wordt onze kust trouwens een Europese buitengrens. Met de hulp van Europa zouden we aan middelen moeten kunnen geraken om de camera's aan te kopen. Want die Europese buitengrens moet bewaakt worden." 

Dit jaar al 6 pogingen tot mensensmokkel

Dat het camerasysteem een hulp kan zijn, blijkt uit de cijfers. In de eerste 5 maanden van dit jaar werden in de politiezone Westkust al 6 pogingen verijdeld waarbij transmigranten met een bootje naar Engeland probeerden te varen.  Het spectaculairste feit dateert van 21 januari, toen voor de kust van De Panne een bootje met 14 transmigranten kapseisde.  De politie arresteerde toen 2 Afghanen op verdenking van mensensmokkel. 

In 2019 waren er over heel het jaar in de politiezone Westkust maar 3 feiten van mensensmokkel. 

Meest gelezen