Videospeler inladen...

Brusselse burgemeester Close heeft geen spijt van anti-racismebetoging gisteren: "Zou zelfde beslissing opnieuw nemen" 

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft geen spijt dat hij de anti-racismebetoging gisteren heeft getolereerd. "Als ik een andere vraag zou krijgen voor een betoging zoals deze, dan zou ik dezelfde beslissing nemen", zegt hij aan onze ploeg van "Terzake". Tegelijk vraagt de burgemeester om de politie niet te stigmatiseren, en wil hij de relschoppers hard aanpakken. Morgen wordt hij op het matje geroepen bij premier Sophie Wilmès (MR) over de kwestie. 

De burgemeester van Brussel-Stad, Philippe Close (PS), krijgt veel kritiek omdat hij de Black Lives Matter-betoging gisteren aan het Poelaertplein heeft "getolereerd". Er waren meer dan 10.000 mensen aanwezig tijdens het protest, waardoor afstand houden niet langer mogelijk was. Na de betoging, die vreedzaam verliep, kwam het tot rellen en werden enkele winkels geplunderd. 

Close blijft achter zijn beslissing staan, en zou die ook opnieuw nemen. "Als ik een andere vraag zou krijgen voor een betoging zoals deze, dan zou ik dezelfde beslissing nemen", zegt hij. 

Videospeler inladen...

Balans

Volgens de burgemeester was het kwestie om een balans te vinden tussen de verschillende belangen: de volksgezondheid, de vrijheid van meningsuiting, en de openbare orde. 

Wie denkt dat we die bijeenkomsten konden vermijden, die droomt

Philippe Close, burgemeester van Brussel (PS)

"Was de situatie ideaal? Zeker niet. Het zou beter zijn om massabijeenkomsten te vermijden", zegt de burgemeester van de hoofdstad ook. "Maar wie denkt dat we die bijeenkomsten konden vermijden, die droomt."

Close: "Kijk naar wat er gebeurt in Parijs, Londen, Berlijn én in Rome in Italië. Er was een woede die moest worden uitgedrukt. We hebben de voorkeur gegeven om die dingen te omkaderen, met bijvoorbeeld mondmaskers voor een grote meerderheid onder hen."

Er was een woede over racisme die moest worden uitgedrukt, en die heeft het recht om uitgedrukt te worden

Philippe Close, burgemeester van Brussel (PS)

"Imbecielen"

Na de betoging kwam het tot rellen in de Matongéwijk en aan de Naamsepoort. Er werden enkele winkels geplunderd en op straat werden brandjes gesticht. 240 amokmakers werden aangehouden. 

“Voor mij zijn dat imbecielen, en men moet daar erg hard zijn", zegt Close daarover. Verder neemt hij de woorden "crapuul" en "casseurs" in de mond. De burgemeester vraagt nu dat het gerecht zijn werk doet. "En wie niet wordt vervolgd, voor hen zal ik me inzetten zodat ze zware administratieve sancties krijgen." 

Er is op geen enkel moment een order geweest om de politie terug te houden

Philippe Close, burgemeester van Brussel (PS)

Volgens een persbericht van de uiterst rechtse partij Vlaams Belang "zou de politie de opdracht gekregen hebben om niemand te arresteren en zo weinig mogelijk op te treden". Close spreekt die gang van zaken tegen. "Er is op geen enkel moment een order geweest om de politie terug te houden." Volgens de burgemeester werd er meteen gechargeerd toen het aan de Naamsepoort uit de hand liep.

"Respect voor politie"

Hij vraagt om respect te hebben voor het werk dat de agenten gisteren hebben verricht, en bedankt ook de stewards van de organisatoren van de manifestatie. "Ik ben het beu dat men de politie stigmatiseert. De grote meerderheid doet zijn werk zeer goed en beschermt onze medeburgers. Er zijn er enkele die dat niet doen. Daarvoor zijn er procedures", klinkt het. "Ze zetten hun leven op het spel om ons de beschermen, en ze verdienen ons respect."

Meest gelezen