Getty Images

Reisbureaus in financiële problemen: "Het hoogseizoen is er al aan voor het begonnen is"

Reisbureaus gaan een moeilijke zomer tegemoet. Ondanks de heropening van de Belgische grenzen op 15 juni, worden er vooral reizen geannuleerd in plaats van geboekt. "Het hoogseizoen is al om zeep, terwijl het nog niet eens begonnen is", vertelt Kristof Joosen van eenmanszaak Kristof Holidays in Kalmthout. 

De laatste dagen zijn de mensen hun reizen aan het omboeken, maar er is niet echt vraag voor nieuwe reizen."De mensen zijn bang. Zeker de helft van de reizen voor juli is geannuleerd. Vooral voor verre bestemmingen is er veel onzekerheid", vertelt Joosen aan Radio 2 Antwerpen.

De overheid laat ons in de steek

De hinderpremie en steunmaatregelen voor bedrijven die hun deuren hebben moeten sluiten, worden afgebouwd. "In het begin werden we vrij goed geholpen, maar nu laat de overheid ons in de steek. We krijgen geen informatie over welke bestemmingen buiten Europa toeristen toelaten en hebben dus geen vooruitzichten", zegt Joosen.

Ik ben al drie maanden volop aan het werken zonder inkomsten
Kristof Joosen

Voor reisbureaus levert dat financiële moeilijkheden op. "Ik werk al drie maanden zonder iets te verdienen. We hebben volop mensen teruggehaald van hun bestemmingen. We hebben ook reizen omgeboekt en de mensen opgebeld om hen te informeren dat hun vakantie niet doorgaat. Al de inkomsten van die reizen heb ik ook moeten teruggeven. Mijn inkomsten zijn al drie maanden onder nul", vertelt Joosen.

Coronaproof reizen

Voor de mensen die hun reis toch willen omboeken, heeft Joosen nog enkele tips. "Ik raad de mensen aan om een minder drukke bestemming te kiezen. Verder beveel ik aan een auto te huren in plaats van met de bus te gaan. Zo blijf je in je bubbel en kan je op een veilige manier rondreizen", zegt Joosen. 

Meest gelezen