Radio 2

Ronsenaars houden toch (beperkte) Fiertelommegang: ’s nachts in het geniep op bedevaart

In Ronse heeft een aantal inwoners in alle geheimzinnigheid de Fiertelommegang gewandeld. De jaarlijkse traditie waarbij hordes mensen de omgang wandelen, kon dit jaar niet doorgaan door de coronamaatregelen. Een groepje Ronsenaars heeft ’s nachts toch een relikwie van Sint-Hermes meegenomen om in alle stilte de omgang te wandelen. “Om middernacht zijn ze in alle stilte vertrokken en ze zijn zoals het hoort bij elke kapel gestopt om een gebed te doen”, zegt burgemeester Luc Dupont (CD&V).

Sint-Hermes zal dit jaar dan toch Ronse en haar inwoners beschermen want enkele Ronsenaars hebben de traditionele Fiertelommegang uitgewandeld.

In het geniep, mét toestemming

Een kleine delegatie Ronsenaars kreeg de toestemming om de Fiertelommegang af te leggen. Burgemeester Luc Dupont had een klein relikwie gevraagd aan de Sint-Hermesbasiliek om in alle stilte de ommegang te doen. Hij stapte zelf niet mee. “De delegatie is om middernacht vertrokken en had een picknick bij. Zoals de traditie het wil, zijn ze bij elke kapel gestopt om een gebed te doen”, zegt burgemeester Dupont.

De groep bestond uit 6 mensen die onder politiebegeleiding het relikwie 32 kilometer lang met zich meedroegen tot aan de Sint-Hermesbasiliek. “Dit is helemaal anders, maar het is ook mooi. We hebben het gedaan om de traditie niet te doorbreken. We hebben onze plicht gedaan, we hebben een bedevaart gelopen”, klonk het daar. 

Radio 2

Wandeling... van 32 kilometer

Ook enkele andere Ronsenaars zijn de Fiertel niet vergeten. “Wij gaan vandaag gewoon gaan wandelen, zo’n 32 kilometer. We zijn met 5 familieleden, dus we blijven in onze bubbel”, zegt een Ronsenaar die ’s morgens vroeg klaarstond om niet toevallig 32 kilometer te wandelen.

Meest gelezen