Spaans Hooggerechtshof opent onderzoek naar vroegere koning Juan Carlos

Het Spaanse Hooggerechtshof opent een onderzoek naar de vroegere Spaanse koning Juan Carlos. De rechtbank bekijkt of er sprake is van corruptie bij de aanbesteding van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië en of Juan Carlos daar ook voor vervolgd zou kunnen worden, want tot zijn aftreden zes jaar geleden genoot hij als koning immuniteit. Het koningschap van Juan Carlos werd geplaagd door corruptieschandalen.

Het onderzoek van het Spaanse Hooggerechtshof is een onderdeel van een onderzoek van het anti-corruptieagentschap naar de aanbesteding van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Het contract voor die treinverbinding tussen de Saudische steden Medina en Mekka ging in 2011 naar een groep Spaanse bedrijven. 

Het Hooggerechtshof bekijkt of Juan Carlos bij de zaak betrokken mag worden, want tot juni 2014 genoot hij als koning immuniteit. "Het onderzoek richt zich op het vaststellen of verwerpen van de criminele relevantie van de daden die plaatsvonden na juni 2014, toen de emeritus koning niet meer beschermd was door zijn onschendbaarheid," klinkt het in een mededeling van het Hooggerechtshof.

Het Spaanse Koningshuis heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Geplaagd door schandalen

Juan Carlos is 82 en is in 2014 afgetreden na een regeerperiode van 39 jaar. Zijn koningschap werd geplaagd door corruptieschandalen, niet het minst door de innige banden met het Saudische koningshuis. De schandalen wierpen een smet op het Spaanse koningshuis.

Koning Juan Carlos was de eerste jaren erg populair bij de Spanjaarden. Hij vormde Spanje om van de dictatuur van Franco naar een democratie en in 1979 riep hij het leger op om een staatsgreep niet te steunen. Maar zijn imago taande door zijn erg riante levensstijl, ook tijdens de harde financiële crisis, en zijn talrijke affaires met vrouwen. 

Koning Felipe probeert monarchie te redden

In een poging de reputatie van de Spaanse monarchie te redden, nam huidig koning Felipe enkele maanden geleden op drastische wijze afstand van zijn vader Juan Carlos: hij kondigde aan dat hij afstand neemt van een deel van zijn toekomstige erfenis en hij schrapte ook een jaarlijkse subsidie aan zijn vader. Die zou ongeveer 194.000 euro bedragen. 

De concrete aanleiding was een schandaal waarbij 100.000 euro geld vanuit Saudi-Arabië via Panama en Zwitserland terecht is gekomen bij een fonds van ex-koning Juan Carlos. Het is niet duidelijk wat Juan Carlos daarvoor in de plaats heeft moeten doen, maar tijdens zijn regeerperiode zijn wel grote deals gesloten tussen Spanje en Saudi-Arabië.  

Meest gelezen