Radio 2

Tom Annoot (27) uit Ieper woont zoals 100 jaar geleden: "Ik kook zelfs in de potten en pannen van toen" 

Tom Annoot (27) heeft een woning gekocht in Ieper, die hij zelf gerenoveerd heeft in de stijl van zijn voorouders. De kamers zijn allemaal bemeubeld en versierd met oude familieschatten.

De 27-jarige Tom Annoot is de jongste telg van de "Annoots", een familie die teruggaat tot de jaren 1500. "Mijn overgrootvader verhuisde naar Woesten en mijn grootouders woonden in Ieper", zegt Tom. "Papé Augustus overleed in 1994, vlak voor de publicatie van zijn stamboomonderzoek. In het boek richtte hij zich tot ons, zijn nakomelingen. Hij zei dat we zorg moesten dragen voor het familiearchief en niets mochten wegsmijten."

Dat was Tom nooit van plan. "Nadat mamé Madeleine in 2013 overleed, bewaarde ik de meubels van mijn grootouders, en hun ouders en grootouders, in een loods. Die meubels zijn daar blijven staan tot ik een geschikte woning vond. 7 jaar later kocht ik een karaktervolle woning uit de jaren 20, gelegen binnen de historische stadswallen van Ieper, op amper 50 meter van het grootouderlijk huis.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Decoratie van 120 jaar oud

"Als je het huis binnenwandelt, zie je onmiddellijk een grote spiegel in de gang hangen", zegt Tom. "Die spiegel is van begin 1900. Aan die spiegel hangen er ook kapstokken, waar ik dan mijn jassen en hoed aanhang. In de woonkamer staat er een bureau dat nog van mijn over-overgrootvader is geweest."

"Sommige decoratiestukken zijn tot 120 jaar oud. Het "nieuwste" meubel is mijn bed, dat 40 jaar oud is. Ik vind deze stijl mooi én duurzaam. Zulke decoratiestukken zijn tijdloos en blijven meegaan. Ik beschouw ze dan ook niet als mijn eigendom, want na mijn dood worden ze wellicht door anderen gebruikt."

Radio 2

Meest gelezen