Twee zware branden in één weekend in Herne

De gemeente Herne, in het Pajottenland, is afgelopen weekend, twee keer getroffen door zware branden. Zaterdag gingen twee huizen verloren, zondag brandde een schuur vol hooi uit. 

Twee gezinnen staan sinds zaterdagavond op straat na een uitslaande brand in de Druimerenstraat. Het vuur woedde in een hoeve die onderverdeeld is in drie woningen. De bewoners konden zich gelukkig tijdig in veiligheid brengen. Eén brandweerman liep wel lichte verwondingen op tijdens de bluswerken. 

Kortsluiting

Volgens de brandweer is de brand ontstaan na een kortsluiting in de koelkast of diepvriezer van één van de woningen. Het vuur sloeg daarna over naar de leiding van een stookolietank die boven de toestellen liep. Door het vuur en de rook zijn twee woningen onbewoonbaar. Eén van de getroffen gezinnen kan bij familie terecht; het andere kreeg voorlopig onderdak in een lokale B&B.

(lees verder onder de foto)

Hooischuur

Zondagavond moest de brandweer de schuur van een boerderij blussen in deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle. Diverse ploegen van de zones Vlaams-Brabant West en Henegouwen Centrum snelden ter plaatse. Vier grote tankwagens zorgden voor het nodige bluswater. De brand kon beperkt worden tot de loods met hooi. De landbouwer kon een tiental paarden op tijd uit de naastgelegen stal halen. 

Zelfontbranding

De oorzaak van de brand is toevallig. "Mogelijk gaat het om een technisch defect", zegt de brandweer. "Maar het kan evengoed om zelfontbranding gaan in de balen geperst hooi." 

Meest gelezen