Volkstuintjes in Brecht ontruimd door de NMBS: "Onze groenten en fruit zijn volledig weggehaald"

In Brecht is een terrein met volkstuintjes ontruimd in opdracht van de NMBS. In het totaal gaat het over 18 tuintjes, 9 kindertuintjes, een dierenbos en een cafetaria. Bernard Somville richtte de tuintjes zes jaar geleden op voor mensen zonder tuin of voor mensen die het minder breed hadden. Pas dit jaar bleek dat het eigendom is van de NMBS. Omdat de initiatiefnemer van de tuintjes, Bernard Somville, zijn huur net te laat heeft betaald, is alles nu ontruimd.

In 2014 kreeg Somville een stuk grond dat tussen de E19 en de hogesnelheidslijn ligt. Hij besloot om er met volkstuintjes te beginnen. De gemeente vond het een goed idee en gaf hem zelfs een extra stuk grond. De NMBS deed hetzelfde. Maar later werd er een juridische procedure gestart, waaruit uiteindelijk bleek dat de NMBS grondeigenaar is van het domein. Somville zou een bedrag betalen aan de NMBS in ruil voor het behouden van de tuintjes. Toen dat bedrag enkele dagen te laat werd gestort, besloot de NMBS om de volkstuintjes alsnog te verwijderen.

De overeenkomsten die Somville bij de oprichting met de NMBS en de gemeente gesloten had, waren mondeling. "Dat is mijn grootste fout geweest", zegt Somville. "Als ik een nieuw initiatief start op een andere plaats, ga ik alles op papier afsluiten. Dit doet echt veel pijn."

Er was ook een cafetaria en een dierenbos op het domein. "'s Avonds zaten we gezellig een koffietje te drinken op het terras hier. We hadden ook een dierenbos met konijntjes en kippen", vertelt Somville.

Raymond had er ook een tuintje. "Mijn dochter had nog de hoop om de groenten weg te halen voor alles weggehaald werd, maar dat is niet gelukt. We hadden hier aardappelen, savooien, druiven en bloemkolen staan. Dat is allemaal weggehaald. Ik ben echt woest." 

Meest gelezen