Radio 2

Onverwoestbare Willem Vermandere komt uit zijn kot: "Onmiddellijk naar m'n stamcafé geweest"

Nu de restaurants en cafés opnieuw de deuren mogen openen, ging zanger en beeldend kunstenaar Willem Vermandere weer naar zijn stamcafé. Het is geen grote wandeling, want het café is maar een paar huizen verder. "Ik ben direct een goede picon gaan drinken om de zaakvoerders te steunen", zegt Vermandere.

"Gemakkelijk waren die maanden niet. Het is alsof het oorlog is, hé. Maar dan tegen een onzichtbare vijand", zegt Vermandere. "En de bom kan zomaar op je huis vallen." Hij was zich er wel van bewust dat hij op zijn leeftijd tot de risicogroep behoorde. De quarantaine op zich vond hij niet erg. "Ik leef al heel mijn leven in afzondering door hier in de Westhoek te wonen. Ik ben altijd al in quarantaine. Toch was het een zeer intense tijd. Ik heb veel muziek gecomponeerd en grafisch werk gemaakt. Ik denk dat creatievelingen nog profijt zullen trekken uit deze periode."

Opnieuw repeteren

Natuurlijk kijkt ook Vermandere aan tegen een lege agenda. De optredens op het festival van Dranouter, op de Gentse Feesten en op Boterhammen in het Park in Brussel zijn geschrapt. Hij wil echter al vanaf volgende week opnieuw repeteren. "Ik zal mijn manschappen samenroepen", zegt hij. "We zullen creatief moeten zijn, maar vinden daar wel iets op." Hij denkt daarbij vooral aan zijn muzikanten: klarinettist Freddy Desmedt, contrabassist Bart Caron en vooral aan gitarist Pol Depoorter, die voor zijn inkomen helemaal afhankelijk is van de muziek.

Meest gelezen