Videospeler inladen...

"Gratis mondmasker voor elke Belg" dan toch geleverd, vanaf 15 juni liggen ze in de apotheek

Weken geleden beloofde de federale regering dat elke Belg een gratis mondmasker zou krijgen. Die zijn nu eindelijk aangekomen in de legerkazerne van Peutie. De voorbije tijd klonk er heel wat kritiek. Zowel de gekozen leverancier, als het tijdstip van bestelling en levering lagen onder vuur. Defensie zal de mondmaskers nu verspreiden. Vanaf 15 juni kunnen ze afgehaald worden bij de apotheek.  Uit de eerste testen blijkt dat het om kwalitatieve maskers gaat. 

De 18 miljoen mondmaskers liggen klaar in Peutie. Ze worden de komende dagen door Defensie verspreid naar centrale punten waar ze dan verder verdeeld worden naar de apotheken.

Elke Belg mag er daar één gaan halen. Dat zal gebeuren via een vaste procedure. Op 15 juni mag al wie 75 of ouder is in de rij gaan staan, de dag erna daalt die leeftijdsgrens naar 67 jaar. Vanaf 17 juni zijn alle 60-plussers aan de beurt en dat gaat zo door tot 26 juni, dan mag iedereen in het bezit van een eID of kidsID er eentje gaan ophalen.

Hoe zien de mondmaskers er uit?

De mondmaskers zijn wit met elastiekjes en hebben geen filter nodig. Ze bestaan uit drie lagen. Eén laag bestaat uit 100 procent polyester, de twee andere zijn deels van polyester, deels uit katoen vervaardigd.

De maskers hebben een antibacteriële laag. Na gebruik moeten ze gewassen worden en dat kan tot dertig keer. Maar pas op, want wassen moet met de hand op maximaal 30 graden. Bij hogere temperaturen gaat de antibacteriële laag stuk.

Waarom duurde het zo lang?

Defensie nam de verantwoordelijkheid om de mondmaskers te bestellen. Daar vinden ze niet dat het lang geduurd heeft. Het heeft alles bijeen zeven weken geduurd en dat zou relatief snel zijn, aldus Defensie.

Nochtans was de eerste levering van 3 miljoen mondmaskers er al twee weken geleden, door het Gentse bedrijf Tweeds en Cotton. Zij leverden binnen de afgesproken termijn. Maar op de levering van de andere 15 miljoen mondmaskers door het Luxemburgse bedrijf Avrox was het langer wachten. Pas afgelopen weekend werd de allerlaatste lading afgezet.

Dat Avrox geselecteerd werd voor zo'n grote bestelling, was van meet af aan controversieel. De mondmaskers waren niet de goedkoopste én er waren vragen over de haalbaarheid. Nu blijkt dat het inderdaad dus niet gelukt is. De firma liep daardoor wel een fikse boete op. Omdat de deadline niet gehaald werd, betaalt de federale overheid nu 5,5 miljoen euro minder op een totaalbedrag van 40 miljoen euro. De kostprijs per masker daalt van 2,5 euro tot 2,13 euro.

Zijn de mondmaskers kwalitatief?

En zullen die mondmaskers de mensen rondom ons nu voldoende beschermen wanneer we ze dragen? Uit de eerste testen blijkt alvast dat het om kwalitatieve mondmaskers gaat. Dat bevestigt ook Lieven Zwaenepoel, voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond. "Het criterium is of ze 70% van de luchtstroom bij ademhaling tegenhouden. Dat was de minimumnorm bij de aanbesteding.  Uit testen blijkt dat die norm zeker gehaald wordt bij deze maskers. De mondmaskers hebben zeker nog nut. Het virus is nog niet weg en we zitten in de exit. Zo’n mondmasker heeft meer zin in een exitstrategie dan tijdens een lockdown.”

Volgens de verpakking houdt dit type masker dus “maar” 70 procent van de deeltjes die je uitademt tegen, terwijl dat bij een chirurgisch mondmasker 95 procent is.

"Maar als enkel de gewone burgers ze gebruiken en mensen nog altijd proberen afstand te houden wanneer ze het masker dragen, dan hoeft dat niet zo’n probleem te zijn", zegt Frank Van Laer, ziekenhuishygiënist-verpleegkundige in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. 

Dat het masker met hand op maximaal 30 graden gewassen mag worden, houdt volgens Van Laer wel een risico in. "Dan moet je er vooral over waken dat je je aan je eigen persoonlijke masker houdt en die maskers niet met anderen gaat uitwisselen. Want als jouw bacteriën er niet goed zijn uitgewassen, geef je die misschien door aan je partner als die na jou dat masker gebruikt."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen