Ook prostituees kunnen weer aan de slag, maar met extra voorzichtigheid 

Prostituees en hun klanten moeten altijd een mondmasker gebruiken, en hun gezicht en handen extra wassen. Dat staat in een protocol dat de sector heeft afgesproken met de GEES-expertengroep van de overheid. Minister van Middenstand Daniel Ducarme  (MR) moet het wel nog goedkeuren.

"Alles wat niet verboden is, is toegestaan." Zo zei premier Wilmès het op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad vorige vrijdag. En aangezien prostitutie nergens wordt genoemd bij de verboden activiteiten, gaat sectorvereniging Utsopi ervan uit dat de sekswerkers weer aan de slag kunnen. Al kunnen gemeentes wel nog beperkingen opleggen. Zo blijft er in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node een verbod gelden. In Antwerpen zouden sekswerkers volgens Gazet van Antwerpen pas volgende week maandag hun werk mogen hervatten.

Volgens Wendy Gabriëls van het steunpunt Violett kijken de sekswerkers met gemengde gevoelens uit naar de heropstart van hun werk: "Uiteraard zijn er heel veel sekswerkers die bang zijn over het risico om besmet te geraken. Anderzijds horen we ook mensen die opgelucht zijn, zeker door de economische onzekerheid die erg groot is. Heel veel mensen hebben geen beroep kunnen doen op de overbruggingsmaatregelen en hebben een heel moeilijke tijd achter de rug."

Voor de mannen en vrouwen die wel kunnen herbeginnen, zullen wel voorzorgsmaatregelen gelden:

  • klanten met symptomen niet toelaten;
  • deurklinken, railings en andere oppervlakken extra schoonmaken;
  • wegwerpbare lakens gebruiken;
  • klanten en prostituees wassen hun handen en gezicht vooraf en achteraf. Bij voorkeur ook douchen;
  • klanten ontsmetten hun handen;
  • klanten en prostituees gebruiken een mondmasker. Kussen is dus niet toegelaten. Bij orale seks wordt een condoom of beflapje gebruikt; 
  • matrasovertrekken elke keer vervangen of ontsmetten;
  • systematisch testen op corona is niet nodig, tenzij een prostituee symptomen heeft.

Herbeluister hieronder het gesprek met Wendy Gabriëls van steunpunt Violett in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen