Aftredend president Pierre Nkurunziza van Burundi overleden

In Burundi is aftredend president Pierre Nkurunziza overleden. Hij zou volgens officiële bronnen gisteren zijn overleden aan een hartaanval. Nkurunziza zou over enkele weken worden opgevolgd door zijn partijgenoot Evariste Ndayishimiye, die werd uitgeroepen tot winnaar van de presidentverkiezingen van mei. 

De 55-jarige aftredend president Pierre Nkurunziza werd in de nacht van zaterdag op zondag onwel. Eerder was bekend geraakt dat zijn echtgenote besmet was geraakt met het coronavirus. Zondag zou de president aan de beterhand geweest zijn, maar gisteren verslechterde zijn toestand plots en hielp een urenlange reanimatie niet meer.  Zijn overlijden is bekendgemaakt via de presidentiële twitterpagina. 

Corona?

Meteen na de aankondiging van zijn overlijden, gonsde het van de geruchten dat de president aan het coronavirus zou zijn overleden. Zijn echtgenote Denise was besmet geraakt en wordt verzorgd in Kenia. De Burundese president had altijd de ernst van de pandemie weggewuifd. Hij en zijn vrouw zijn "wedergeboren christenen", en zijn vrouw is predikante. Ze zeiden dat Burundi gespaard zou blijven van het coronavirus, omdat God hun land beschermt. De autoriteiten minimaliseerden de voorbije weken de ernst van de coronacrisis in het land. De waarnemers van de Wereldgezondheids­organisatie werden uit het land gezet. 

Woelig presidentschap

Pierre Nkurunziza was aan de macht in Burundi sinds 2005, na een jarenlange burgeroorlog in het Centraal-Afrikaanse land. De voormalige Hutu-rebel had er drie ambtstermijnen opzitten. Onder druk van binnen en buiten zijn partij CNDD-FDD besliste hij om niet meer op te komen bij de presidentsverkiezingen in mei, hoewel de veranderde grondwet dat zou toelaten. De verkiezingen waren omstreden. De regeringskandidaat, oud-generaal Evariste Ndayishimiye, werd vorige week vrijdag uitgeroepen tot officiële winnaar.  Maar er werd verwacht dat Nkurunziza achter de schermen nog mee de politiek zou bepalen. 

Pierre Nkurunziza kwam in 2015 in een slecht daglicht te staan, toen hij protest tegen een ongrondwettelijke derde termijn met geweld liet neerslaan. In dat jaar werd ook een mislukte staatsgreep gepleegd.  In de maanden na de verkiezingen van 2015 bleef het bijzonder onrustig. Zeker 1.200 mensen kwamen om bij dat geweld en ruim 400.000 Burundezen sloegen op de vlucht. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag opende een onderzoek en België en andere landen kondigden sancties af.

In Burundi is zeven dagen van nationale rouw afgekondigd. Volgends de grondwet neemt de parlementsvoorzitter het presidentschap over.  De verkozen president Evariste Ndayishimiye zou de eed pas afleggen in augustus. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen