AFP or licensors

Joe Biden richt zich tot dochtertje George Floyd: "Als er gerechtigheid komt, zal je papa de wereld veranderd hebben" 

In de Amerikaanse stad Houston (Texas) is George Floyd begraven, de zwarte man die om het leven kwam nadat een politieagent minutenlang zijn knie in zijn nek had gezet. In twee weken tijd is George Floyd het symbool geworden van verzet tegen racisme en politiegeweld. In een videoboodschap sprak Democratisch presidentskandidaat Joe Biden: "We mogen niet denken dat we opnieuw kunnen wegkijken van het racisme dat onze ziel prikt, van dit systemische misbruik dat het Amerikaanse leven nog altijd teistert." 

Vanaf 18 uur onze tijd liep de kerk in Houston langzaam vol met zo'n 500 familieleden en genodigden. De broers van George Floyd waren aanwezig, net als zijn 6-jarige dochter en haar moeder. Veel van zijn familieleden waren gekleed in het wit.

Er waren ook enkele parlementsleden, de burgemeester van Houston, acteur Jamie Foxx en bokslegende Floyd Mayweather, die ook betaalt voor de hele plechtigheid. De dienst was wereldwijd live te volgen op televisie en op website. 

Vooraan in de kerk lag het lichaam van George Floyd opgebaard in een open gouden kist. Twee grote portretten hingen aan de muur, tijdens de viering werd er nog een derde bijgetekend. De eredienst was een mengeling van bijbelteksten, toespraken, en muziek (zoals het bekende lied "A change is gonna come" van Sam Cooke uit 1964, dat de toon zette).

Een van de eerste sprekers die het woord nam, was dominee Mary White. Ze verwees naar Floyds roep om zijn moeder tijdens zijn doodsstrijd. "Toen hij om zijn moeder riep, spitsten alle moeders in dit land de oren. De oren van moeders over de hele wereld hoorden hem huilen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal Laat" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Biden: "Niet wegkijken van racisme"

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden was zelf niet in de kerk aanwezig, maar was met een videoboodschap te zien. 

Daarin richtte hij zich tot het dochtertje van George Floyd, dat hij de dag voordien had ontmoet. "Je papa zal de wereld veranderen", zei hij haar toen, en die boodschap herhaalde hij tijdens de eredienst.

"Geen enkel kind zou de vraag moeten stellen die te veel zwarte kinderen al generaties lang moeten stellen: Waarom?

We kunnen ons niet afwenden. We mogen niet denken dat we opnieuw kunnen wegkijken van het racisme dat onze ziel prikt, van dit systemische misbruik dat het Amerikaanse leven nog altijd teistert. Voor alles is er een seizoen en een tijd. Nu is de tijd voor gerechtigheid gekomen. 

Als er gerechtigheid komt voor George Floyd, zullen we op weg zijn naar raciale gerechtigheid in de VS", zei Joe Biden, waarna hij zich tot het kleine meisje richtte: "Dan zal je papa de wereld veranderd hebben".

Burgemeester Houston wil politiehervormingen

Burgemeester Sylvester Turner van Houston kondigde aan dat hij politiehervormingen wil doorvoeren. Nekklemmen en wurggrepen wil hij verbieden in Houston. 

"In deze stad hebben we de-escalatie nodig. In deze stad moet je een waarschuwing geven voordat je schiet. In deze stad moet je alle andere opties verkennen voor je schiet."

De burgemeester bedankte de familie Floyd voor het "zoeken naar gerechtigheid" en voor hun oproep tot vreedzaam demonstreren. "Ik denk dat we deze familie veel dank verschuldigd zijn", zei hij. Hij kondigde ook aan dat hij 9 juni uitroept tot "George Floyd Day". "We eren hem, niet omdat hij perfect was, maar daarom: toen ze hém zijn adem afnamen, zal de rest van ons in staat zijn om te ademen." 

Dit was geen tragedie, dit was een misdrijf

Ook familieleden van George Floyd riepen op tot gerechtigheid, net als een bevlogen dominee en burgerrechtenactivist Al Sharpton. Hij zei dat de agent die een knie op Floyds nek zette, verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn dood. "Dit was geen tragedie, dit was een misdrijf", zei hij. "Als vier zwarte agenten bij een witte man hadden gedaan wat zij bij George deden, zaten ze al lang in de cel."

Na de plechtigheid wordt George Floyd naast zijn moeder begraven. In verschillende steden in Amerika, maar ook in Afrika en Europa, gaf de plechtigheid aanleiding tot herdenkingsmomenten. Er waren onder meer manifestaties in Londen en Parijs. 

AFP or licensors

Bekijk hieronder de toelichting door VS-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen