Bruinvisje (dat gered werd door politieman uit Middelkerke) dan toch aangespoeld en overleden

Het pasgeboren bruinvisje dat zondag werd gered door een politieman van de lokale politie Middelkerke is toch nog aangespoeld en overleden. Volgens marinebioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) had het dier erg weinig overlevingskansen. De bruinvis is nu meegenomen voor wetenschappelijk onderzoek.

Zondagmorgen kreeg de politie van Middelkerke een oproep van een wandelaar die een klein bruinvisje had aangetroffen en terug in het water probeerde te plaatsen. Na veel mislukte pogingen en een tussenkomst van het KBIN, besloot politieman Sebastien Verbuecken zelf in zee te springen met het bruinvisje om het te verenigen met zijn moeder. Dat is uiteindelijk gelukt. “Maar het dier was te veel verzwakt om te overleven”, zegt Jan Haelters. Volgens hem is het bruinvisje allicht te dicht bij de branding geboren, waarop het in de problemen kwam en niet genoeg kracht had om terug bij de moeder te raken.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Laatste krachten verspeeld

“Pasgeboren bruinvissen zijn warmbloedige dieren en moeten bijna constant eten om hun temperatuur op peil te houden in een koude omgeving. Het voedsel bestaat de eerste maanden voor 100 procent uit moedermelk. Het dier was waarschijnlijk al een tijdje verwijderd van zijn moeder en heeft het zijn laatste krachten verspeeld om terug bij haar te raken."

Meest gelezen