Gevandaliseerde bomen natuurdomein De Liereman doen het relatief goed: "Schade lijkt mee te vallen, maar we zijn er nog lang niet"

Het gaat relatief goed met de bomen in natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout, twee weken nadat een vandaal ze voor een deel had doorgezaagd. Van de 120 getroffen bomen, zijn er 102 nog in goede doen. 

De bomen werden meteen met een resem aan technieken verzorgd, zo werden de bomen met folie en tape en mos ingepakt. Grote doel was om de sapstroom van de wortels naar de top te vrijwaren.  De brandweer probeerde ook om zo'n 20% van de bladeren weg te sproeien, maar dat lukte niet. 

Toch lijkt de reddingsoperatie voorlopig aan te slaan. Van de 111 bomen die in aanmerking kwamen om nog te redden, zijn er 102 in goede doen. "Ik heb bij 3 bomen ook de zaagsnedes gecontroleerd, en die waren nog vochtig. Laten we hopen dat dat zo blijft", aldus Sven Boets, vrijwilliger bij Natuurpunt. Bedoeling is om de wonde vochtig te houden zodat de bomen zelf littekenweefsel kunnen aanmaken en zo herstellen.

"De schade lijkt tot nu toe al bij al nog mee te vallen. Maar voor alle duidelijkheid: we zijn er nog lang niet", waarschuwt Boets. "We hebben wat geluk gehad dat het de laatste dagen wat heeft geregend, maar de droogste en warmste periode moet nog komen. Dat wordt heel spannend."

Meest gelezen