IBM roept  het Amerikaanse Congres op om nieuwe regels in te voeren die de politie meer aansprakelijk stelt voor misbruik van gezichtsherkennningtechnologie.
AFP or licensors

IBM verkoopt geen software voor gezichtsherkenning meer: "Willen niet meewerken aan etnische profilering"

Het Amerikaanse technologiebedrijf IBM stopt met de ontwikkeling en verkoop van software die gezichtsherkenning mogelijk maakt. Het bedrijf wil niet langer meewerken aan de verspreiding van technologie die etnische profilering in de hand kan werken.

In een brief aan het Amerikaanse Congres maakte de kersverse CEO Arvind Krishna bekend dat IBM (International Business Machines) geen software meer zal aanbieden op het gebied van gezichtsherkenning. Het bedrijf verzet zich tegen het gebruik van zulke technologie voor massatoezicht en etnische profilering (waarbij de politie iemand controleert of arresteert louter vanwege zijn huidskleur of herkomst) en wil niet langer meewerken aan de verspreiding van zulke technologie.

We kunnen niet langer door de vingers zien dat fundamentele mensenrechten en vrijheden worden geschonden

IBM-topman Arvind Krishna

"We kunnen niet langer door de vingers zien dat fundamentele mensenrechten en vrijheden worden geschonden", schrijft Krishna. "Technologie kan de transparantie verhogen en de politie helpen om gemeenschappen te beschermen, maar mag geen discriminatie of raciale onrechtvaardigheid bevorderen. Verkopers en gebruikers van systemen gebaseerd op artificiële intelligentie (AI) hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat AI wordt getest op vooringenomenheid wanneer die gebruikt wordt door de wetshandhaving."

IBM roept het Amerikaanse Congres ook op om nieuwe regels in te voeren die de politie meer aansprakelijk stelt voor misbruik van dergelijke technologie. De beslissing van IBM komt in een periode waarin in verschillende steden in de Verenigde Staten (en elders in de wereld) geprotesteerd wordt tegen de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bij zijn arrestatie in Minneapolis om het leven kwam. Een blanke politieagent drukte minutenlang zijn knie op Floyds nek, waardoor hij stikte. De beslissing om de technologie niet meer te verkopen, zou echter al een tijd geleden genomen zijn, citeert het Britse persagentschap Reuters een anonieme bron.

Meest gelezen