© VRT - Anne Dreesen

Inbraak bij comedian William Boeva: hij is dure aandrijfmotor voor rolstoel al na één week kwijt

In de nacht van zondag op maandag is er ingebroken bij de Antwerpse comedian William Boeva. De motor waarmee hij zelf zijn rolstoel kan aandrijven, werd gestolen. Hij had die nog maar een week. Het toestel werd speciaal aan hem en zijn rolstoel aangepast en kost 5.000 euro. Helaas heeft Boeva geen inbraakverzekering. 

In een post op Facebook vraagt William Boeva iedereen om uit te kijken naar zijn "Streetjet". Dat is een motor die op een rolstoel kan gemonteerd worden, zodat hij er zonder hulp mee kan rijden. "Na een jarenlang gevecht met mezelf, heb ik vorige week een elektrische aandrijving gekocht voor mijn rolstoel", schrijft hij op Facebook. "Een mijlpaal voor mezelf en na een paar dagen kon ik me er wel in vinden." De comedian heeft het lang lastig gehad met het feit dat hij een rolstoel nodig heeft om zich voort te bewegen. "Niet veel mensen wisten dat ik een rolstoel nodig had en het werpt soms toch een barrière op."

Maar net nu hij daar vrede mee had, is de motor gestolen. In de nacht van zondag op maandag werd er ingebroken in de kelders van het appartementsgebouw waar hij woont. Ook Boeva's kelder werd opengebroken: "Ik begrijp niet wat iemand met die motor kan doen. Die is speciaal aangepast aan mij. Het straffe is dat een doos met een Playstation is blijven liggen."

Het voelt aan als een laffe daad waarbij mijn vrijheid een stuk ontnomen werd. Eindelijk kon ik "gaan wandelen" met vrienden zonder dat iemand mij moest voortduwen.

William Boeva

De comedian is er dus het hart van in: "Het voelt aan als een laffe daad waarbij mijn vrijheid een stuk ontnomen werd. Eindelijk kon ik mij zelf wat vrijer rondbewegen, eindelijk kon ik "gaan wandelen" met vrienden zonder dat er iemand mij moest voortduwen", schrijft hij.

De motor kostte 5.000 euro. Hij had nu wel een toelage van 2.000 euro gekregen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, maar die kan hij niet meteen opnieuw aanvragen voor een nieuwe. Boeva heeft ook geen inbraakverzekering en zal dus niet vergoed worden.  

"Het zou dus fijn zijn, als iedereen even mee rondkijkt", zegt hij in Spits. "Wie weet wordt de motor toch ergens gedumpt. Een goede vriendin kleefde er een sticker op met de woorden "Ik had er zelf ook meer van verwacht". Dat wordt nu ook wel een beetje ironisch."

Meest gelezen