BELGA

Drie topgymnasten stoppen door  coronavirus: "Een afscheid in mineur", zegt acrogymnaste Talia De Troyer

De Olympische Zomerspelen zijn een jaar uitgesteld door de coronacrisis en dat is voor enkele topgymnasten uit Oost-Vlaanderen een te lange periode om nog door te gaan. Zij stoppen met topsport. "Ik kan mijn leven niet langer op pauze zetten voor al die trainingen."

Door het uitstel van de Olympische Spelen hebben verschillende jonge topgymnasten beslist om ermee te stoppen. De tijd die de trainingen in beslag nemen, valt niet meer te combineren met het dagelijkse leven. Nochtans is er veel Oost-Vlaams talent bij onze gymnasten. De afgelopen jaren wonnen ze de ene na de andere medaille. Ondanks de zin om ervoor te gaan, steekt het coronavirus een stok in de wielen. "De beslissing om ermee te stoppen is heel moeilijk geweest", zegt topgymnaste Talia De Troyer uit Wichelen.

Het is een afscheid in mineur geworden
Topgymnaste Talia De Troyer uit Wichelen

Trainingen

"Na het wereldkampioenschap gingen we sowieso met het team bekijken of we nog verder zouden doen of niet", vertelt Talia bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Maar nu we zeker weten dat de Spelen nog een jaar verder opgeschoven zijn, kunnen we ons leven niet nog eens zo lang on hold zetten." Talia verwijst naar de urenlange trainingen in de Gentse topsportschool en in sportclub Sportac in Deinze. Het is te moeilijk om alles te blijven combineren met werk of studies en dus is er beslist om te stoppen: "Door het coronavirus is het een afscheid in mineur. We waren liever eervol gestopt, na de Olympische Spelen."

Mooie herinneringen

Talia heeft wel een aantal mooie herinneringen overgehouden aan haar sportcarrière: "Eén zilveren en twee gouden medailles op de Europese Spelen in Wit-Rusland, dat was geweldig. Niemand had het daar van ons verwacht omdat we een superjong team waren. Het was de eerste grote wedstrijd op seniorenniveau. Alhoewel we het eigenlijk op het EK in Israël beter hadden gedaan met drie gouden medailles was het gevoel op de Europese Spelen echt onbeschrijflijk."

Toekomstplannen

Naar de toekomst toe wil Talia alles eerst laten bezinken. "Ik ga even alles laten rusten. Ik zal misschien een jurycursus volgen zodat ik kan jureren op wedstrijden. Zo blijf ik toch nog een beetje in de sportwereld. Later wil ik misschien nog trainer worden." Talia werkt ook als schoonheidsspecialiste en daar heeft de lockdown ook zijn sporen nagelaten: "Dat was echt verschrikkelijk. Ik was het gewoon om twee keer per dag te gaan trainen en tussendoor ook naar het werk te gaan. Ik had een heel druk programma en plots was er niets meer. Ik ben blij dat ik opnieuw mag werken."

Hannes Garré

Talia is niet de enige die ermee stopt, ook Charlotte Van Royen en Hannes Garré uit Oost-Vlaanderen zetten een punt achter hun carrière. "Het was al de bedoeling om dit jaar te stoppen", vertelt Hannes Garré. "Ik wil me meer focussen op mijn studies. Maar het mooiste voor mij is absoluut het Europees Kampioenschap in november in Israël. Het grote doel was op een podium te kunnen staan op een groot evenement. Toen behaalden we de tweede en de derde plaats. Dus ons doel was bereikt." Hannes studeert kinesitherapie aan de Gentse universiteit en hij traint ook nieuwe jonge topgymnasten in zijn vrije tijd.

Meest gelezen