Kat die drie dagen vastzit in vals plafond, gered door stuk zalm

In Liedekerke heeft de brandweer drie dagen lang een kitten proberen te bevrijden uit een vals plafond in een lunchbar. Uiteindelijk was het een stukje zalm dat de kat uit het plafond lokte.

"Een aantal dagen geleden kwam ik 's ochtends in mijn zaak en hoorde ik een kat miauwen", vertelt zaakvoerster Dorine Vinck van lunchbar Billy's aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik heb onder de tafels en stoelen gekeken, maar kon niet achterhalen vanwaar het geluid kwam. Uiteindelijk stopte het geluid en heb ik niet verder gezocht. Maar een paar uur later begon het opnieuw. Toen hebben we de brandweer gebeld."

Die kamden de zaak van beneden tot boven uit en zetten zelfs een warmtecamera in, maar het poesje werd niet gevonden. "Op een gegeven moment hebben we zelfs geluid afgespeeld van een Youtube-filmpje waarin een moederkat haar jongen zocht. Daarop kwam er meer gemiauw, maar toch liet de kat zich niet zien", vertelt Dorine. "Er zat voor de brandweer niks anders op dan weer naar huis te gaan, zonder kat."

"Twee dagen later waren we opnieuw aan het werk in de zaak en hoorden we weer het gemiauw. Opnieuw belden we de brandweer. Met twee brandweermannen in onze keuken gingen wij intussen aan de slag met het bereiden van broodjes en maaltijden. Uiteindelijk moesten ze 's middags weg voor een dringendere interventie, maar uit eigen beweging keerden ze na afloop terug.”

Derde keer, goede keer

Bij de derde poging van de brandweer was het raak. "Ze zat heel ver verwijderd van het gat dat in het valse plafond gemaakt was”, zegt Dorine. “De brandweermannen gingen een grijptang voor zwerfvuil halen bij de gemeente, maar ook dit lukte niet. Uiteindelijk was een simpel stukje zalm de redding. De kitten kwam op de geur van de vis af en een brandweerman kon het poesje vastgrijpen. "'t Was een kat met goede smaak!" 

Hoe het katje er is geraakt, weet Dorine niet. “We zullen alles nu wel grondig laten nakijken en dichtmaken zodat zoiets ons niet meer overkomt."

Meest gelezen