Liveblog: Premier Wilmès vindt massabetogingen nog niet kunnen

Het aantal nieuwe besmettingen in ons land ligt opnieuw onder de 100. De voorbije 24 uur zijn 13 mensen aan COVID-19 overleden, 16 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. In een videoboodschap zegt premier Sophie Wilmès (MR) dat massabetogingen zoals die van vorige zondag nog altijd niet kunnen. Lees al het nieuws over de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier Sophie Wilmès (MR): "Betogingen kunnen nog altijd niet worden toegestaan"

In een videoboodschap zegt premier Sophie Wilmès (MR) dat betogingen zoals die van vorige zondag in Brussel, Antwerpen en Luik nog altijd niet kunnen omdat het risico op een nieuwe besmettingshaard van het coronavirus nog te groot is. "Ik ben ervan overtuigd dat de strijd tegen racisme en alle vormen van geweld een nobele en rechtvaardige zaak is, maar deze bijeenkomsten kunnen nog altijd niet worden toegestaan", aldus Wilmès.

"De regels zijn er niet om elke vorm van meningsuiting te muilkorven. Ze zijn er om de bevolking in haar geheel te beschermen. "Wat zondag is gebeurd, mag zich op die manier niet herhalen."

De premier belooft in een volgende fase van het afbouwproces perspectieven uit te werken zodat mensen hun mening zullen kúnnen uiten. "Deze perspectieven moeten in overeenstemming zijn met de voorschriften die de Nationale Veiligheidsraad al heeft vastgelegd, om zo de vrijheid om je mening in het openbaar uit te drukken zo goed mogelijk te rijmen met de gezondheidsvoorschriften."

Videospeler inladen...

WHO zwakt standpunt over besmettelijkheid af: "Studies lopen nog ver uiteen"

De Wereldgezondheidsorganisatie liet vanmiddag nog weten dat besmette personen zonder ziektesymptomen het coronavirus nauwelijks kunnen doorgeven. Maar enkele uren later blijkt dat al opnieuw achterhaald. "De studies waarop die conclusie gebaseerd was, zijn nog onvoldoende", klinkt het.

"Sommige modellen gaan zelfs tot 40 procent transmissie door asymptomatische personen", zei Maria Van Kerkhove. "Die resultaten lopen dus nog te ver uiteen."

Lees meer in dit artikel:

Hoe kijken de Italianen naar de Europese aanpak van de crisis? "Het geld moet komen, het moet veel geld zijn"

Jullie zijn toch geen Nederlanders? De ploeg van "Terzake" in Italië krijgt de veelzeggende vraag vaak voorgeschoteld. Het gebrek aan Europese solidariteit in volle coronacrisis - zo zien de Italianen het althans - heeft diepe wonden geslagen. Vooral de rol van Nederland ligt de Italianen zwaar op de maag. Vallen de brokken nog te lijmen? Willem Van Mullen zocht het uit in Rome. Bekijk hieronder de reportage en zijn toelichting in "Terzake".

Videospeler inladen...

Luchtvaartsector verwacht 84 miljard dollar verlies in 2020

De luchtvaartmaatschappijen zouden dit jaar een gezamenlijk verlies lijden van meer dan 84 miljard dollar, gevolgd door een verlies van meer dan 15 miljard dollar in 2021. Dat becijferde de luchtvaartkoepel IATA.

IATA berekende de gevolgen van de coronapandemie op de inkomsten. Het verlies is groter dan tijdens de recessie van 2008-2009, toen het om 31 miljard dollar ging.

Door de coronapandemie schrapte de sector het leeuwendeel van de vluchten. Inmiddels zijn er volop plannen om deze periode opnieuw de vleugels uit te slaan, maar bij vele maatschappijen gaat het in het begin om een beperkt schema. Sowieso hebben al vele maatschappijen voor hulp aangeklopt bij hun overheden. Intussen rolt een grote golf van ontslagen door de sector.   IATA verenigt 290 luchtvaartmaatschappijen.

Bedrijven zullen verliezen kunnen aftrekken van winst vorig jaar

Bedrijven en zelfstandigen zullen hun verliezen van dit jaar kunnen aftrekken van hun winst van vorig jaar. De Kamercommissie Financiën heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat zo'n "carry back" invoert. De maatregel moet het eigen vermogen versterken en zo falingen helpen voorkomen.

Het ontwerp van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) voert een carry back-mechanisme in waarbij bedrijven verliezen van 2020 kunnen afzetten tegenover hun winsten van 2019. Ondernemingen kunnen hierdoor hun voorafbetalingen (deels) terugvragen en zien zo hun belastingfactuur voor het inkomstenjaar 2019 aanzienlijk getemperd. De maatregel zal zowel in de vennootschapsbelasting (ondernemingen) als in de personenbelasting (zelfstandigen) gelden.

Er zijn wel voorwaarden aan de maatregel verbonden: bedrijven die er gebruik van maken mogen geen dividenden uitkeren, geen eigen aandelen inkopen en geen kapitaalverminderingen doorvoeren. Ook ondernemingen die transacties doen naar belastingparadijzen zonder economische substantie of deelnemingen aanhouden in die stingparadijzen worden uitgesloten van de maatregel.

TUI schrapt zowat vierde van vluchten tijdens zomerseizoen

Touroperator TUI Belgium ziet zich genoodzaakt om te snoeien in zijn vluchtplan voor het hoogseizoen. Volgens een woordvoerder zijn "een paar honderdduizend" klanten getroffen.

Het gaat om het vluchtplan dat bij de start van de boekingen in november vorig jaar - dus nog voor de uitbraak van het coronavirus - werd opgesteld voor het zomerseizoen. Vorige week verschafte de Nationale Veiligheidsraad duidelijkheid over de opening van de binnengrenzen voor Europese landen vanaf 15 juni. "Pas na de bekendmaking kon TUI een realistisch vluchtplan opstellen voor het hoogseizoen en op basis daarvan Europese reizen garanderen", zegt de touroperator.

Omdat drie belangrijke boekingsmaanden door de coronacrisis verloren gingen, zag TUI zich "in afwachting van de concrete vraag" naar eigen zeggen genoodzaakt om in het oorspronkelijke vluchtprogramma te snoeien. Volgens woordvoerder Piet Demeyere wordt zowat een vierde van alle vluchten van het zomerseizoen geschrapt en zijn "een paar honderdduizend" klanten getroffen.

Kunstgalerijen pleiten voor tijdelijke btw-verlaging

De Belgische beroepsvereniging van kunstgalerijen pleit voor een tijdelijke btw-verlaging voor beeldende kunst. Dat doen ze in een open brief gericht aan onder meer federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die ook minister van Cultuur is.

De kunstgalerijen hebben naar eigen zeggen zwaar te lijden onder de coronacrisis. Het is moeilijk voor hen om hun publiek te motiveren om opnieuw galerijen te bezoeken. Daarnaast worden ook veel kunstbeurzen en -markten afgelast, waar zij normaal hun kunstenaars promoten bij collega's en publiek.

Daarom dringen ze aan op een btw-verlaging, die voor hen twee richtingen kan opgaan. Een optie is om de kunsthandel tijdelijk onder het lage btw-tarief onder te brengen. Ook mogelijk is om de normale btw-tarieven al dan niet tijdelijk te verlagen. Die bedragen momenteel 6 procent op de verkoop door kunstenaars en 21 procent op verkoop waarbij een professionele handelaar is betrokken. "Als dergelijke, tijdelijke btw-verlaging voor de horeca mogelijk is, lijkt het niet meer dan billijk te beweren dat ze dat ook is voor de van nature veel kwetsbaardere sector van de kunstgaleries", klinkt het.

Aantal passagiers op openbaar vervoer blijft stijgen

Het aantal passagiers dat de trein neemt, blijft toenemen, maar ligt nog ver onder de normale aantallen. Ook bij De Lijn en de MIVB zit de bezetting in stijgende lijn.

Gemiddeld nemen per werkdag nu ongeveer 254.000 reizigers de trein. Het gaat om slechts 27 procent van de passagiersaantallen van voor de coronacrisis (ruim 900.000), maar ligt wel alweer fors hoger dan de eerste week van de coronamaatregelen.Toen stapten op een gemiddelde werkdag maar 90.000 reizigers op de trein. De verplichting om een mondmasker te dragen, wordt volgens de NMBS over het algemeen goed opgevolgd.

Bij De Lijn schommelen de passagiersaantallen de laatste dagen rond de 30 à 35 procent van die in dezelfde periode vorig jaar. Ook bij de Brusselse MIVB blijft het aantal reizigers in de metro gestaag toenemen tot momenteel ongeveer 40 procent van de normale aantallen. De passagiersaantallen zijn vergelijkbaar op de bussen en trams.

Eiffeltoren eind juni weer open voor publiek

Vanaf 25 juni kunnen bezoekers in Parijs weer op de Eiffeltoren gaan. Er gelden wel enkele strikte regels. De Eiffeltoren, een van de drukst bezochte monumenten in Frankrijk , bleef meer dan drie maanden gesloten. "Het gaat om de langste sluiting sinds de Tweede Wereldoorlog", klinkt het op de website.

Op donderdag 25 juni om 10 uur gaan de deuren weer open. Er gelden wel enkele voorzorgsmaatregelen. Zo moet iedereen ouder dan 11 jaar een mondmasker dragen. Het aantal bezoekers op de esplanade - aan de voet van de toren - en de verschillende verdiepingen wordt beperkt, en het zal enkel mogelijk zijn om de toren te beklimmen met de trap. Er zullen ook grondmarkeringen worden aangebracht.

"Als de situatie evolueert, kunnen de liften die onze bezoekers naar de tweede verdieping brengen, snel weer in gebruik genomen worden met een erg beperkt aantal personen", klinkt het voorts. De derde verdieping blijft voorlopig gesloten, "aangezien de liften van de tweede verdieping naar de top erg klein zijn".

De uitbater van de Eiffeltoren roept bezoekers op om op voorhand online een ticket te kopen. Zo worden wachtrijen vermeden aan het ticketkantoor, waar contactloos betalen dan weer wordt aangemoedigd.

AFP or licensors

Een test voor je op vakantie vertrekt? Huisartsen vragen duidelijke regels

Huisartsenvereniging Domus Medica vraagt duidelijkheid over hoe de artsen moeten omgaan met mensen die op reis willen gaan en door het land waarnaar ze willen reizen verplicht worden om een coronatest voor te leggen. "Wettelijk gezien mogen we die mensen eigenlijk geen test geven en als er veel aanvragen binnenkomen gaat dat zorgen voor een zware belasting van het zorgsysteem", zegt voorzitter Roel Van Giel.

De FOD Buitenlandse Zaken bevestigt dat momenteel Tsjechië en Oostenrijk een negatieve COVID-test vragen om het land binnen te mogen. In Oostenrijk kunnen mensen bijvoorbeeld kiezen om twee weken in quarantaine te gaan of om een negatieve test voor te leggen die maximaal vier dagen oud is.

"Eigenlijk mogen mensen die zo'n test vragen die niet krijgen, want om getest te worden moeten mensen beantwoorden aan bepaalde criteria die zijn opgenomen in de gevalsdefinitie", zegt Van Giel. "Bovendien is er het wettelijk kader dat aangeeft dat de tests terugbetaald moeten worden. Mensen die een test willen kunnen er dus ook niet voor kiezen om die zelf te betalen."

Een test voorleggen die vier dagen oud is, is volgens Van Giel ook zinloos. "Er is dan nog steeds geen zekerheid dat de persoon het virus niet oploopt in de drie dagen na de test", aldus Van Giel.

Als er binnen een paar weken 100.000 mensen zo'n test willen, dreigt dat wel een belasting te worden voor de zorgsector

Roel Van Giel, Domus Medica

Domus Medica vraagt dan ook aan de FOD Buitenlandse Zaken om de kwestie op Europees niveau aan te pakken, omdat dergelijke verplichting het zorgsysteem in alle landen zullen belasten. Als dat niet lukt, dan moet er in ons land bekeken worden welke richtlijnen er gelden en hoe er bijvoorbeeld met de betaling van de tests wordt omgegaan.

Van Giel geeft nog aan dat huisartsen momenteel wel over voldoende tests beschikken om die ook af te nemen als mensen erom vragen. "Maar als er binnen een paar weken 100.000 mensen zo'n test willen, dreigt dat wel een belasting te worden voor de zorgsector", aldus de voorzitter.

Woordvoerder van Buitenlandse Zaken Arnaud Gaspart laat weten dat eventuele maatregelen opleggen, zoals een quarantaine of het vragen van een negatieve test, sowieso een beslissing is van het land zelf. De specifieke regels worden aangegeven op de website van de FOD en op de websites van de ambassades.

BPS

Vanaf maandag weer vliegtuigen vanuit Charleroi

De luchthaven van Charleroi hervat maandag de commerciële vluchten. Wizz Air en Air Corsica vliegen als eerste opnieuw, en dat naar twaalf bestemmingen in zes landen. Dat meldt de luchthavenuitbater BSCA.

Wizz Air herlanceert tien bestemmingen in vijf landen van en naar Brussels South Charleroi Airport. Vanaf 27 juni vliegt ook Air Corsica weer vanuit Henegouwen naar Bastia en Ajaccio. Ryanair kondigde vorige maand aan pas op 1 juli haar vluchten te hernemen.

Sabine Joosten

Diëtisten waarschuwen voor crashdieet na corona: "Ga voor gezonde behandeling op maat"

Volgens de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten aten heel wat mensen tijdens de coronacrisis veel minder gezond door verveling en stress. De beroepsvereniging waarschuwt die mensen nu om niet te kiezen voor een crashdieet als ze hun overgewicht willen aanpakken.

Bij zo'n crashdieet verlies je op korte tijd veel kilo's, maar vaak doen zulke dieten meer kwaad dan goed en helpen ze niet op lange termijn. "We hebben in het nieuws gehoord dat mensen met overgewicht vaker op intensieve zorg terechtkomen. Zij hebben een verhoogd risico. Maar we hopen dat mensen daardoor niet aan een crashdieet beginnen", vertelt Jolien Kennis. "Een diëtist zorgt voor een behandeling op maat. Zo behaal je langdurige resultaten en op een gezonde manier."

Maar er is ook een heel ander verhaal. "Mensen die tegen Covid-19 gevochten hebben en lang in het ziekenhuis gelegen hebben, krijgen vaak te maken met ondergewicht. Ze zijn hun spiermassa kwijt. Ze hebben soms ook smaak- en reukverlies door de ziekte of de intubatie. Diëtisten zijn ook essentieel in de revalidatie, net als bij andere ziektes. We geven dan aangepast voedingsadvies en tips."

De vereniging dringt er bij de overheid dan ook op aan om een bezoek aan de diëtist terug te betalen.

Meest gelezen