Radio 2

Brusselse winkeliers meten schade op na rellen zondag: "Het was een bende wilden"

De winkeliers rond de Naamsepoort in Brussel bekomen nog altijd van de gewelddadige rellen, na afloop van de betoging tegen racisme op zondag. Dat burgemeester Philippe Close (PS) een schadevergoeding belooft, is een magere troost, vindt Philippe Lescrenier die een winkel in de Naamsestraat heeft.

De betoging tegen racisme op het Poelaertplein in Brussel ontaardde zondagavond in rellen. In de Matongéwijk en de straten rond de Naamsepoort werd veel schade aangericht. Enkele winkels werden beschadigd en geplunderd.

"Ik ben hier al bijna 40 jaar gevestigd en zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Philippe Lescrenier. Hij heeft een meubelzaak aan de Naamsestraat en zijn winkel deelde zondagavond in de klappen. "Ze hebben de voordeur kapotgeslagen. Daar steekt nochtans veiligheidsglas in", beschrijft Lescrenier. "Het was net een bende wilden. Gelukkig hebben ze bij mij niets gestolen."

Dit heb ik op 40 jaar tijd nog nooit meegemaakt

Niet gewaarschuwd

"Ik vind het spijtig dat we niet op voorhand zijn gewaarschuwd. Toen de gele hesjes in Brussel kwamen betogen is ons op voorhand gevraagd om houten panelen voor onze etalage en voordeur te plaatsen. Ik heb die nog altijd staan. Als men ons had gewaarschuwd had ik die opnieuw kunnen gebruiken. Nu heb ik om vier uur mijn zaak gesloten. Ik was me niet bewust van het gevaar. Een paar uren later kreeg ik telefoon dat mijn deur vernield was", vertelt Lescrenier geërgerd.

Compensatie

Burgemeester Close van Brussel heeft intussen een schadevergoeding beloofd voor de getroffen handelaars. Lescrenier heeft daar vragen bij: "Allemaal goed en wel, maar moet deze schade met belastingsgeld vergoed worden? Ik kom er vanaf met ruim 4.000 euro, maar andere collega's hebben minder geluk gehad." Lescrenier pleit ervoor dat de stad in het vervolg waarschuwt als er betogingen zijn.

Meest gelezen