Muzieksector richt solidariteitsfonds op om livecircuit te redden: "Mensen willen in het weekend naar een concert gaan"

De muzieksector heeft een noodfonds opgericht om de concertzalen en andere organisatoren die lijden onder de coronacrisis te steunen. Het solidariteitsfonds is een initiatief van verschillende spelers uit de Belgische livemuzieksector.

De schade is groot: sinds midden maart is het akelig stil in onze muziekclubs, cultuurcentra en concertzalen. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan werden alle culturele events verboden. Ook zomerfestivals zijn er dit jaar niet.  De agenda's van muzikanten, dj’s, backliners, technici, concert- en festivalorganisatoren, podiumbouwers, boekingsagenten, managers... blijven leeg. Om hen te ondersteunen werd er vanuit de muzieksector zelf solidariteitsfonds "Live2020" opgericht. 

Verschillende concertzalen en festivalorganisatoren proberen elk op hun eigen manier geld in te zamelen om in het fonds te kunnen steken. De Ancienne Belgique verkoopt mondmaskers bijvoorbeeld. LiveNation, de organisatie achter de festivals in Werchter, verkoopt T-shirts en de typische festivalpolsbandjes.

Het is onze bedoeling om er voor te zorgen dat het livecircuit blijft bestaan

Mike Naert, organisator

Ook Het Depot in Leuven zal binnenkort een actie organiseren.  Organisator Mike Naert vindt het fonds broodnodig: "Het is onze bedoeling om er voor te zorgen dat het livecircuit blijft bestaan. In het begin werd gezegd dat we geen essentiële sector zijn, maar ik denk dat we dat wel zijn. Mensen werken of leven om in het weekend naar een concert of festival te kunnen gaan, en dat willen we op lange termijn nog mogelijk maken."

Het fonds biedt geen alternatief voor de huidige en toekomstige steunmaatregelen van de overheden maar wil vooral een aanvulling bieden. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen