Archieffoto: mensenrechtenactivisten laten ballonnen met pamfletten op aan de grens
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea verbreekt communicatie met Zuid-Korea na "propagandaballonnen"

Noord-Korea verbreekt alle communicatie met zijn buurland Zuid-Korea. Het land doet dat uit  onvrede met de propaganda die Zuid-Korea via luchtballonnen verspreidt in het noorden. Intussen waarschuwt de VN voor toenemende voedseltekorten en wijdverspreide hongersnood in Noord-Korea.

Sinds twee jaar is er weer elke dag contact tussen de twee Korea's en hun legers. Dat gebeurt via verschillende rechtsreekse telefoonlijnen. Maar Noord-Korea neemt de telefoon voorlopig niet meer op. Dat laat het Noord-Koreaanse persagentschap weten.  Ook de telefoonlijn in het verbindingsbureau tussen beide landen, in de grensstad Kaesong, wordt voorlopig afgesloten.

Aanleiding voor het conflict zijn de "vijandelijke handelingen" van Zuid-Korea, zo klinkt het in het noorden. Noord-Korea heeft het dan vooral over de luchtballonnen met honderdduizenden "informatiepamfletten" die vanuit het zuiden worden opgelaten.  Daarmee proberen Noord-Koreaanse vluchtelingen de bevolking in Noord-Korea te informeren over de mensenrechtenschendingen en het kernwapenprogramma.   

Corona of geen corona?

Maar mogelijk zit er meer achter het afsluiten van de communicatie dan de propaganda uit het zuiden. De onderhandelingen tussen beide landen - die officieel nog altijd in oorlog zijn met elkaar - zitten al een tijd in het slop. Volgens experts wordt de economische situatie in het land steeds moeilijker, zeker nu het coronavirus wellicht ook huishoudt in Noord-Korea. Zuid-Korea opvoeren als vijand fungeert wel vaker als bliksemafleider.

Een expert van de Verenigde Naties waarschuwde net vandaag dat het voedseltekort in Noord-Korea steeds nijpender wordt. Er zou ook wijdverspreide hongersnood zijn. Dat heeft ermee te maken dat de grens met China - waarlangs veel goederen het land binnenkomen - sinds de coronacrisis hermetisch is afgesloten. De VN pleiten dan ook voor een herziening van de zware internationale sancties tegen het land. 

Kim Jong-un met zijn jongere zus Kim Yo-jong

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen