Opnieuw kamerbezoek in woonzorgcentrum in Lievegem: "We laten bubbels tot 4 mensen toe"

Woonzorgcentra kunnen, als ze dat willen, opnieuw meer bezoekers toelaten. De meeste rusthuizen kiezen voor 1 extra bezoeker per inwoner in een gemeenschappelijke ruimte. In De Linde in Lievegem gaan ze verder. Daar mogen tot 4 mensen langskomen voor een kamerbezoek. “De bewoners zijn blij maar toch ook een beetje bang.” 

Woonzorgcentrum De Linde in Waarschoot, bij Lievegem, slaagde erin om het coronavirus uit de voorziening te houden. Sinds half mei is er opnieuw bezoek toegelaten: 1 gast per bewoner in de polyvalente zaal. Vorige week kondigde de Veiligheidsraad aan dat woonzorgcentra het aantal bezoekers mogen verhogen. In principe kan dat tot 10 personen in de zogenaamde "uitgebreide bubbel". WZC De Linde gaat niet zo ver maar laat wel tot 4 verschillende bezoekers per bewoner toe. 

Vier, behalve wie meer kinderen heeft

“We merkten dat onze mensen nood hebben aan meer bezoek", vertelt Marieke Vermeire van WZC De Linde. "We moeten goed de afweging maken van wat veilig is, zodat het virus hier niet kan uitbreken.  We beperken daarom de bubbel tot 4 mensen per bewoner." De namen van de bezoekers moeten op voorhand doorgegeven worden aan de directie. Er zijn hier en daar wel uitzonderingen mogelijk. “Bewoners met 4 kinderen en een partner die niet in het rusthuis woont, kunnen natuurlijk wel iedereen terugzien. Ook mensen met meer dan 4 kinderen kunnen een uitzondering krijgen.”

Geen knuffels

Het woonzorgcentrum laat meer bezoekers toe maar blijft wel hameren op enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen die iedereen moet volgen die het gebouw binnenkomt. “Zo moet je meer dan 14 dagen symptoomvrij zijn. Je lichaamstemperatuur wordt gemeten. Handen ontsmetten en een mondmasker dragen is verplicht. Elkaar vastpakken is niet toegelaten.” Er zijn ook enkel vaste bezoekmomenten waarbij maximaal 2 mensen tegelijkertijd  naar binnen mogen per  bewoner. Als er al bezoek is, wordt de toegang geweigerd. “De familie en bewoner moeten onderling goed afspreken. Met reservaties werken we niet.”

"Blij met een bang hartje"

De bewoners zelf zijn, net als het personeel, erg blij dat het gewone leven stilaan kan hervatten. “We zijn toch ook een beetje bang voor de versoepeling. We zullen elke dag evalueren. Zo kunnen we tijdig ingrijpen als het nodig is.” Bewoonster Rita (75) kijkt er alleszins erg naar uit om haar familie eindelijk terug te zien. Ze verloor vorig jaar haar man en moest het met veel minder bezoek dan anders stellen. “Ik werd er echt ziek van. De dokter is zelfs mijn bloeddruk komen meten. Het was een zware periode, maar ik heb het overleefd. Ze hebben hier goed voor ons gezorgd. Ik ben blij dat ik al mijn kinderen weer kan terugzien. Ik ben heel erg benieuwd hoe het nu met hen en met de kleinkinderen gaat.”

kasto80

Meest gelezen