AFP or licensors

Pascal Smet (one.brussels-SP.A) bereid om Leopold II-standbeelden in Brussel weg te nemen

Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels - SP.A) is bereid om de standbeelden van koning Leopold II in het Brussels Gewest te laten wegnemen als een werkgroep beslist dat dit beter is. Dat heeft hij gezegd in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het wereldwijde protest tegen het politiegeweld tegen Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten heeft in ons land het debat over het koloniale terreurbewind onder Leopold II weer doen oplaaien. Vanuit de zwarte gemeenschap komen opnieuw vragen om de standbeelden die verwijzen naar Leopold II weg te halen uit het straatbeeld. Pascal Smet is niet doof voor die vragen.

"We gaan dat debat voeren met de Congolese Brusselaars, met Belgen en met experten", zegt Smet.

Hij gaat de Brusselse regering voorstellen om een werkgroep op te richten. "Als het resultaat is dat het standbeeld weg moet, zal ik de vergunning afleveren om het beeld te verwijderen."

Smet vindt ook dat er in Brussel een memoriaal voor de dekolonisatie moet komen. "Want als je die standbeelden zou wegnemen, verdwijnt elke herinnering eraan."

Meest gelezen