Videospeler inladen...

Philippe De Backer (Open VLD): "Voorbereiding voor tweede golf is bezig"

Minister Philippe De Backer (Open VLD), bevoegd voor de taskforce medische hulpmiddelen, bevestigt dat ons land zich wel degelijk aan het voorbereiden is op een eventuele tweede golf van het coronavirus. In "De afspraak" gaf hij een overzicht van wat er allemaal aan het gebeuren is, maar hij geeft toe dat dit niet altijd even makkelijk is in een land als België, waar veel moet worden overlegd voor er een beslissing wordt genomen. 

Dreigt ons land zich vast te rijden in een traag beslissingsproces nu we het ergste van de coronacrisis achter de rug hebben? Infectiologe Erika Vlieghe toonde zich daarover al ongerust. "Het beslissingsproces mag niet stilvallen", reageert Philippe De Backer.

We gaan ook asymptomatische mensen testen

Minister Philippe De Backer (Open VLD)

"Nu we in een periode met wat minder besmettingen zijn gekomen, denk ik dat het moment is gekomen om een evaluatie te maken, maar tegelijkertijd ook de voorbereiding goed te zetten. Die voorbereiding is wel degelijk bezig."

De Backer geeft een hele reeks voorbeelden. Zo is de teststrategie gewijzigd. "We gaan ook asymptomatische mensen testen, mensen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is", zegt hij. Er zijn ook al protocols voor rusthuizen en scholen, zodat men daar weet hoe te handelen in geval van een nieuwe besmettingshaard. Wel moet nog worden gewerkt aan het vertrouwen in het systeem van contactonderzoek, want nu geven nog te veel mensen te weinig antwoorden als ze worden  opgebeld. "Mensen beginnen al meer namen te geven", zegt De Backer.

We zitten in een zeer complex land en het vraagt soms naar mijn mening te veel overleg

Minister Philippe De Backer (Open VLD)

Hoe zit het met die traceer-app die er zou komen? "We moeten een app bouwen", vindt De Backer. Maar contactopsporing is een regionale bevoegdheid. "De regio's zijn daarover een samenwerkingsakkoord aan het maken, en parallel kan die app worden gebouwd." De Backer hoopt het systeem tegen begin juli uit te kunnen rollen.

"Ik ben altijd zeer kalm en zeer optimistisch. Maar we zitten in een zeer complex land en het vraagt soms naar mijn mening te veel overleg", aldus De Backer. "In een crisissituatie moet je snel kunnen  beslissen." 

Dat de regio's en het federale op hetzelfde beslissingsniveau staan, helpt evenmin. "Dat moeten we toch eens bekijken", vindt de minister. Hij spreekt zich niet uit over een eventuele herfederalisering of een verdere regionalisering van de gezondheidszorg. "Maar je moet wel duidelijke afspraken kunnen  maken over wie doet wat."

Bekijk hieronder het gesprek met Philippe De Backer in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen