Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Portugese "Cristiano Ronaldo van Financiën" stapt op als minister en dus ook als voorzitter eurogroep

In Portugal heeft minister van Financiën Mario Centeno zijn ontslag aangekondigd. Meteen stapt hij ook op als voorzitter van de eurogroep, de belangrijke vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Het ontslag komt in volle coronacrisis en dus erg ongelegen. Nochtans had Centeno eerder lof geoogst voor zijn succesvolle aanpak van de financiële crisis in zijn land.

Centeno geeft er op 15 juni de brui aan. Hij zal opgevolgd worden door Joao Leao, huidig staatssecretaris voor Begroting. Centeno zou zelf zijn ontslag hebben aangeboden. Meteen neemt Centeno ook ontslag als voorzitter van de eurogroep, de invloedrijke vergadering van ministers van Financiën van de eurozone. 

Het ontslag van Centeno is niet echt een verrassing. Centeno was vorige maand in opspraak gekomen nadat hij een noodkrediet van 850 miljoen euro had aangekondigd voor de noodlijdende Banco Novo, de opvolger van de failliete Banco Espirito Santo. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat premier Antonio Costa net eerder had gezegd dat er van een noodkrediet enkel sprake kon zijn na een audit van de bank. Centeno had zo premier Costa in de wind gezet en veel kritiek geoogst.

Centeno gaf daarop toe dat zijn communicatie niet echt geslaagd was en leek de kwestie met de premier uitgepraat te hebben, maar blijkbaar niet helemaal. De conservatieve oppositie had ook het ontslag van Centeno geëist.

Eurogroep verliest topman in volle coronacrisis

Centeno was topman van de eurogroep sinds eind 2017 en zijn mandaat liep in juli af. Zijn ontslag komt overigens wel erg ongelegen nu de coronacrisis volop toeslaat in de Europese economie en in die van zijn land Portugal. Analisten denken dat de Portugese economie dit jaar met 6,5 procent zou inkrimpen, ook al heeft Lissabon met een snelle lockdown de epidemie erg efficiënt kunnen inperken. 

Mario Centeno had in de huidige crisis een sleutelrol kunnen spelen. Hij werd eerder beschouwd als de architect achter het verrassende herstel van Portugal na de financiële crisis. U herinnert zich dat Portugal tijdens de eurocrisis noodkredieten moest bedelen bij de Europese landen en het Internationaal Muntfonds (IMF).

De centrumlinkse regering in Lissabon pakte de zaken sinds 2015 echter anders aan, beperkte de besparingen in de sociale sector en investeerde in de economie, net het omgekeerde van wat eerder gebeurde. Het land raakte uiteindelijk uit de put en "het Portugese model" kreeg daarop internationaal lof. Het leverde Centeno als minister de bijnaam "Cristiano Ronaldo van Financiën" op, naar de Portugese stervoetballer van Real Madrid en nu Juventus Turijn. Bij de eurogroep kwam hij echter minder uit de verf en zou hij vergaderingen slordig voorbereid en geleid hebben. Met name Duitsland zou niet erg onder de indruk geweest zijn. Volgens hardnekkige geruchten zou Centeno echter niet geheel verdwijnen en zou hij gouverneur van de centrale bank worden. 

Meest gelezen