Videospeler inladen...

Zes verdachten van gijzeling 13-jarige jongen blijven aangehouden

Zes verdachten van de gijzeling van een 13-jarige jongen uit Genk verschenen vanmorgen voor de raadkamer in Tongeren. Die besliste dat ze voorlopig aangehouden blijven. De verdachten ontkennen dat ze iets met de zaak te maken hebben.

Door de corona-veiligheidsmaatregelen was geen enkele verdachte zelf naar Tongeren gekomen. Ze werden vertegenwoordigd door hun advocaten. Bij de aangehouden verdachten zit het vermoedelijke kopstuk Khalid Bouloudo, de 45-jarige veroordeelde moslimextremist uit Maaseik. Zijn advocaat wilde geen commentaar geven na afloop van de raadkamer.

Ook een zus en een broer van Bouloudo blijven aangehouden. Het gerecht gaat ervan uit dat ze een rol hebben gespeeld in de gijzeling van de jongen uit Genk. Welke rol dat precies is geweest, blijft onduidelijk. Mogelijk hebben ze geholpen om de jongen opgesloten te houden. Zo merkten buren dat er veel beweging was rond het huis van de ouders van de Bouloudo's. Die ouders zaten vast in Marokko door de coronamaatregelen, maar buurtbewoners zagen onder anderen een vrouw het huis in- en uitgaan. Jef Vermassen, de advocaat van de zus van Bouloudo, ontkent dat het om zijn cliënte gaat: "Er is sprake van een onbekende vrouw, maar iedereen in de buurt kende mijn cliënte. Ze heeft ook meteen toegegeven dat ze een paar keer in het huis is geweest, om de brievenbus leeg te maken, en om dingen in de diepvriezer te stoppen. Ze is ook het huis komen schoonmaken, samen met enkele anderen, omdat de ouders zouden thuiskomen. Maar met de ontvoering heeft ze niks te maken, dat bewijzen ook de uren waarop ze op het werk aangemeld was. Ik vraag dus haar vrijlating, eventueel onder voorwaarden." Toch blijft de vrouw aangehouden.

En er zijn nog meer familieleden van Khalid Bouloudo bij de verdachten: een andere zus en zijn schoonbroer verschijnen volgende week voor de raadkamer, zijn 16-jarige zoon is door de jeugdrechter in een instelling geplaatst.

Ook drie andere verdachten blijven aangehouden, besliste de raadkamer. Advocaat Abdel Belkhouribchia, die een van hen verdedigt, liet horen dat zijn cliënt elke betrokkenheid ontkent. "Het onderzoek loopt nog. We gaan de onderzoekers de kans geven alles in detail te onderzoeken. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het onderzoek uiteindelijk zal uitklaren dat hij er niks mee te maken heeft", zei Belkhouribchia. In het huis van de man is een grote som geld gevonden. Mogelijk gaat het om een deel van het losgeld.

De raadsman voegde eraan toe dat er ook niets aan is van radicalisering. "Hij is in het verleden ook nooit veroordeeld geweest voor extremisme of het deel uitmaken van een terroristische organisatie. Dat zijn insinuaties, die niet hard gemaakt kunnen worden." De zes verdachten kunnen tegen hun aanhouding nog in beroep gaan.

Vorige week was al de aanhouding van twee andere verdachten bevestigd. Een twaalfde verdachte is vrij onder strenge voorwaarden, een dertiende is door de onderzoeksrechter vrijgelaten zonder voorwaarden.

De gijzeling van de 13-jarige jongen uit Genk begon in de nacht van 20 op 21 april, toen zwaargewapende en gemaskerde mannen hem thuis ontvoerden. Nadat er 330.000 euro losgeld was betaald, kwam de jongen vrij. Daarna ging het gerecht over tot arrestaties.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen