2020 Marc Gorremans(BE)

Vernield standbeeld van Leopold II in Ekeren weggehaald voor restauratie

Het standbeeld van koning Leopold II in het centrum van Ekeren werd van zijn sokkel gehaald en naar het Middelheimpark in Antwerpen gebracht voor restauratie. Er was grote schade aan het beeld nadat het vorige week in brand werd gestoken. Mogelijk krijgt het beeld een nieuwe plaats in het Middelheimpark. 

Het standbeeld van koning Leopold II in het centrum van Ekeren (een district van Antwerpen) is weggehaald. Het beeld was de laatste weken geregeld het mikpunt van vandalen nu het protest tegen racisme fel oplaait. Leopold II voerde toen hij koning was, een schrikbewind in zijn toenmalige privébezit Congo, dat later een Belgische kolonie werd.

Vorige week werd het beeld in brand gestoken. De schade leek toen onherstelbaar. Vandaag werd het beeld van zijn sokkel gehaald en naar het Middelheim gebracht. “Daar bekijken specialisten ook of het beeld wel gerestaureerd en gereinigd kan worden, want de beschadigingen zijn toch wel ernstig”, zegt de districtsburgemeester van Ekeren, Koen Palinckx (N-VA). 

Leopold II terug naar Ekeren?

Wat er precies met het beeld gaat gebeuren is nog niet bekend, zegt Palinckx: “We waren sowieso al van plan om de omgeving van het beeld aan te pakken. We moeten nu bekijken of dat beeld, of een ander kunstwerk, daar nog kan passen.”

Mogelijk kan het ook een plaats vinden in het beeldenpark van het Middelheimmuseum.

Palinckx vindt dat kunstwerken zoals dat van Leopold II moeten kunnen in het openbaar domein, als er tenminste duiding bij wordt gegeven. "De geschiedenis is wat ze is en kan niet worden teruggedraaid, en in de samenleving moet er ruimte zijn om het debat te voeren en van mening te verschillen over bepaalde kunstwerken." 

Niettemin kan Palinckx begrip opbrengen voor de discussie over het koloniale verleden. Protestacties moeten kunnen, vindt hij. "Maar als je publiek domein vandaliseert, ga je te ver."

Bekijk hier de beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen