WENN

Streamingplatformen bannen "Little Britain" wegens "blackface": "De tijden veranderen"

Het komische sketchprogramma "Little Britain" is van alle Britse streamingplatformen gebannen omdat het niet meer past binnen de tijdsgeest. Acteurs David Walliams and Matt Lucas schminkten zich in sommige sketches zwart, maar dat "blackfacen" wordt als beledigend en ongepast ervaren. "Het was een luie manier van humor", erkennen de makers. 

"Little Britain", de Britse reeks comedysketches die in 2003 voor het eerst werd uitgezonden op BBC 3, is eind vorige week van de streamingplatformen Netflix, BritBox en BBC iPlayer gehaald. Die beslissing is genomen tegen de achtergrond van de wereldwijde woede over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door racistisch politiegeweld. 

"Little Britain" lag al langer onder vuur omdat de makers, komieken David Walliams and Matt Lucas, soms zwarte personages speelden, met een geschminkt gezicht. Witte mensen die zich zwart schminken worden geassocieerd met een traditie van spottende, racistische variété-acts uit de 19e eeuw, en worden zeker vandaag als beledigend en ongepast ervaren.

Luie humor

In een van hun bekendere sketches bijvoorbeeld speelde de ene komiek de Thaise importbruid Ting Tong, terwijl de andere de zwarte vrouw Desiree DeVere vertolkte.    

"Dergelijke sketches waren een 'luie' manier van humor", gaf Matt Lucas, een van de makers, een paar jaar geleden al toe. "Een gemakkelijke lach krijgen louter door zwarte personages te spelen", zo omschreef hij het.

Hij zou het nu niet meer doen, zei hij ook. "Als ik het opnieuw zou doen, dan zou ik geen grappen meer maken over travestieten, en geen zwarte personages meer spelen", zei Lucas. "ik zou gewoon niet meer dezelfde show maken. Het zou mensen storen. We maakten een wreder soort comedy dan ik nu zou maken."  

Een gemakkelijke lach krijgen, louter door zwarte personages te spelen

"Little Britain" past inderdaad niet meer in de tijdsgeest, zo blijkt uit de beslissing van de streamingplatformen om de reeks weg te halen. "Op de BBC iPlayer staan heel wat oudere programma's die we regelmatig opnieuw onder de loep nemen", verklaart een woordvoerder van de Britse openbare omroep BBC in Daily Mail. "De tijden zijn veranderd sinds "Little Britain" voor het eerst werd uitgezonden, en daarom is de reeks nu niet meer beschikbaar op ons platform." 

Meest gelezen