foto: 't Silsomhof

Streekproducten Vlaams-Brabant verkopen extra goed tijdens coronacrisis

Tijdens de eerste drie maanden van het verplicht thuis blijven om coronabesmetting te vermijden,  steeg de verkoop van streekproducten. Vooral hoeveproducten zoals zuivel, aardappelen en vlees werden massaal gekocht door mensen uit de buurt. De vzw Straffe Streek denkt dat die trend gaat aanhouden.

De meeste Vlaams-Brabantse Streekproducenten hebben goed verkocht tijdens de eerste drie maanden van de coronacrisis. Vooral hoeveproducten zoals vlees, zuivel en aardappelen verkochten veel meer, zeker tijdens de strikte lockdown. 

Zo moest boerderij 't Silsomhof in Erps-Kwerps zelfs een week sluiten om te bekomen van het vele extra werk. Joke Gilles van vzw Straffe streek, dat de streekproducten promoot voor de provincie denkt dat die trend van lokaal kopen zal aanhouden. "De voorbije maanden hebben mensen bewust gekozen voor lokale producten om zo wachtrijen en overvolle supermarkten te vermijden.  Mensen hebben heel wat producten ontdekt dicht bij huis die ze daarvoor niet kenden. Ze hebben er nu ook veel vertouwen in. Die streekproducten staan voor kwaliteit, duurzaam door de korte keten en ze zijn vooral ook heel lekker. Veel streekproducenten zijn ook snel moeten overschakelen naar een digitale winkel met afhaal of levering. De streekproducenten zijn ook erg creatief geweest om samen te werken om een afhaal te organiseren. Ik denk dat mensen daarvoor gaan blijven kiezen, het is kwaliteit en beperkt het aantal voedselkilometers. Dit is echt een nieuwe manier van omgaan met voedsel, ik hoop en ik denk echt dat het blijvend is."

Bij boederij 't Silsomhof in Erps-Kwerps hadden ze zo veel bestellingen en extra werk dat ze zelf een week moesten sluiten om te bekomen en om zich nog beter te organiseren.

Joke Gilles, Straffe Streek

Alleen streekproducenten die heel exclusieve producten maken of die erg op de Horeca gericht zijn, verkochten minder tot nu toe. Pijnpunt van de streekproducten blijft de distributie en het aanbod. Zo heeft niet elke gemeente een groot aanbod aan boerderijen met verkoop op de hoeve of levering in de buurt. Ook het aanbod van verse groenten en fruit is vrij laag.

Meest gelezen