Zo zal het nieuwe station bij Parijs er gaan uitzien.
Kengo Kuma

Stromae drukt mee stempel op station Saint-Denis Pleyel bij Parijs: "Bijdragen aan esthetische en poëtische dimensie"

De Belgische artiest Stromae en zijn halfbroer Luc Junior Tam gaan hun artistieke stempel drukken op het station Saint-Denis Pleyel, ten noorden van Parijs. Besix France, de Franse tak van het Belgische bouwbedrijf, gaat meebouwen aan dat onderdeel van de Grand Paris Express, ten noorden van Parijs. 

Het contract, ter waarde van meer dan 100 miljoen euro, omvat de bouwwerken voor het station met een totale oppervlakte van 34.000 vierkante meter, verdeeld over negen verdiepingen, waarvan vier ondergrondse.

In het kader van het "Tandems"-programma van de Société du Grand Paris zullen Stromae en zijn jongere halfbroer Luc Junior Tam samenwerken met de Japanse architect Kengo Kuma. Luc Junior Tam werkt meestal in de schaduw van Paul Van Haver (de  echte naam van Stromae), maar bepaalde mee de visuele stijl van de clips, albums en liveshows van Stromae onder de merknaam Mosaert.

De broers zullen bijdragen aan "de esthetische, gevoelige en poëtische dimensie van het station". Meer details daarover zijn voorlopig nog niet bekend. Maar afgaand op hun eerdere werk zal het om een totaalconcept gaan.  "Gratuit dingen doen, dat hebben we altijd gehaat", zei Luc Junior Tam daarover enkele jaren geleden in een interview met Het Laatste Nieuws. "Iets maken waar geen boodschap in zit, dat kunnen we niet. Voor ons is het zeer belangrijk dat alles klopt, van begin tot einde, in alles wat we doen." 

Stromae heeft zich na het grote succes van zijn twee platen "Cheese" en "Racine carrée" al enige tijd teruggetrokken uit de spotlights en werkt nu vooral achter de schermen, onder meer als producer en als maker van videoclips. Recent werkte hij samen met de Britse band Coldplay, hij is te horen op "Arabesque" uit hun jongste album "Everyday life" dat eind vorig jaar uitkwam en dook ook op tijdens de albumvoorstelling in Jordanië.

Kengo Kuma is ook de architect achter het New National Stadium in Tokio dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen die deze zomer zouden doorgaan in Japan, maar die door de wereldwijde coronacrisis uitgesteld werden. 

(lees verder onder de foto van Stromae)

AP

De werken zullen 53 maanden duren en afgerond zijn voor de Olympische Spelen van 2024. Het station zal de belangrijkste Olympische locaties bedienen. Saint-Denis Pleyel wordt een van de grootste stations van de Grand Paris Express en zal 250.000 reizigers per dag ontvangen.

Naast de bouw van het station zelf, omvat het project vier afzonderlijke ondergrondse werken op 800 meter van elkaar, drie systemen voor de veiligheid van de passagiers, de ventilatie en de rookafzuiging van de tunnels (Ouvrage Cachin, Ouvrage des Etoiles en Ouvrage des Acrobates), en een systeem voor het keren van de treinen (Ouvrage Finot).

Kengo Kuma

Meest gelezen