Bij het begin van de lockdown werd in de Rebibbia-gevangenis nog brand gesticht uit protest tegen de coronamaatregelen.
LaPresse

Twee neven ontsnappen uit Romeinse gevangenis: "Maar over tweetal weken zijn we terug, beloofd"

Geen vaarwel, maar tot ziens. Dat is zowat de boodschap die twee gevangenen achterlieten op een briefje waarin ze tekst en uitleg gaven over hun ontsnapping. De gedetineerden, twee neven, slaagden er vorige week in te ontsnappen uit de Rebibbia-gevangenis in de Italiaanse hoofdstad Rome. Ze lieten hun cipiers perplex achter, schrijft de krant La Repubblica.  

De neven Davad Zukanovic en Lil Ahmetovic, twee veertigers, ontsnapten in de nacht van 2 op 3 juni uit hun cel in de Rebibbia-gevangenis. Ze hadden daar een grondige reden voor, schreven ze in een briefje dat ze achterlieten voor hun bewakers.  Ze moesten hun kinderen in bescherming nemen die zich in nesten hadden gewerkt in een drugsaffaire. Op hun moeders konden die kinderen niet rekenen, want ook die zitten achter tralies. 

Hun vlucht is geen ordinaire ontsnapping, lichten de twee toe in het briefje. Eens ze hun zaken op orde hebben gebracht, beloven ze zich opnieuw aan te geven. Ze vermoeden dat dat over een paar weken het geval kan zijn. 

Brandslangen

De twee gedetineerden zaten niet vast voor heel ernstige misdrijven, maar zijn toch van geen kleintje vervaard, zo blijkt uit hun ontsnapping. Ze wisten te ontkomen door het raam van hun cel: de spijlen hadden ze weggeslepen met een vijl, waarna ze naar beneden klommen met brandslangen die ze aan elkaar hadden geknoopt. De prikkeldraad knipten ze door met een tang, profiterend van een minimale bezetting bij het bewakingspersoneel. 

Of de twee ontsnapte gedetineerden zich aan hun belofte zullen houden om over enkele weken naar hun cel terug te keren, is twijfelachtig. Beide zaten voor fraude en heling vast tot 2029, maar door hun ontsnapping zou daar nog eens vijf jaar bovenop kunnen komen.

Meest gelezen