Een FFP3-mondmasker.
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Van luier tot mondmasker en van jenever tot handgel: zo passen Belgische bedrijven zich aan de pandemie aan

Met de Turnhoutse speelkaartengigant Cartamundi werpt alweer een Belgisch bedrijf zich op de mondmaskerbusiness. "Alweer", schrijven we, want nog veel meer bedrijven gaven hun productie de voorbije maanden een nieuwe, coronagerelateerde draai. Voor sommige louter een kwestie van even hun steentje bij te dragen, maar er zijn er ook die nu beginnen te merken dat er meer in zit. "Dit is een blijver."

Bestaat er al een woord voor de nieuwe economische realiteit waarin we zijn beland na de uitbraak van de corona-epidemie? Bekt "epideconomie" een beetje? Die nieuwe realiteit is er in elk geval een van grote financiële en organisatorische kopzorgen voor heel wat bedrijven, van thuiswerken, mondmaskers, handgels en - nog zo'n neologisme - "anderhalvemeteren". Maar af en toe duiken er toch ook lichtpuntjes op: verhalen over nieuwe zakelijke kansen, projecten en ideeën.

Het nieuws van vanochtend over Medimundi valt in die laatste categorie: dat is een spin-off van de universiteit van Antwerpen en speelkaartenproducent Cartamundi die vanaf augustus hoogwaardige (FFP2 en FFP3) mondmaskers gaat produceren. Het is een opvallend voorbeeld van hoe snel, ook in ons land, sommige organisaties zich proberen aan te passen aan die "epideconomie".

Maar het eerste voorbeeld was het geenszins. We berichtten de voorbije maanden bijna wekelijks over bedrijven die een mondmasker- of ontsmettingsalcoholproductie uit de grond stampten. 

Luiers en autozetels

Zo kwam midden april het nieuws dat de bedrijven Van Heurck en ECA zouden samenwerken voor de productie van chirugische én hoogwaardige (FFP2) mondmaskers. Van Heurck is een producent van werkkledij in Deurne en ECA is een bedrijf in Assenede dat de stoffen binnenbekleding voor auto's maakt.

Deze week is, na twee weken proefdraaien, de productie opgestart, zo meldt Van Heurck. De machine om FFP2-maskers te produceren, wordt in de loop van augustus geleverd. Het doel is zo'n 190 miljoen chirurgische en 10 miljoen hoogwaardige mondmaskers per jaar te maken. 

En ook de beursgenoteerde luierproducent Ontex bijvoorbeeld liet vorige maand weten dat het in de fabriek in Eeklo investeert in een productielijn voor chirurgische mondmaskers. Die wordt momenteel volop opgebouwd, weet woordvoerder Maarten Verbanck. "We hopen de eerste productie te kunnen leveren tegen uiterlijk september 2020, na een testfase in de zomermaanden."

Veiligheid en dienstverlening zijn voor ons een permanente zorg, dus zien we de productie als een verhaal op lange termijn

Maarten Verbanck, woordvoerder Ontex

Vanaf dan hoopt Ontex 80 miljoen chirurgische maskers per jaar te produceren voor ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en andere bedrijven. "We zullen de maskers ook gebruiken om onze zowat 10.000 werknemers te beschermen." En die nieuwe productielijn zal niet snel meer verdwijnen, denkt Verbanck. "Veiligheid en dienstverlening zijn voor ons een permanente zorg, dus zien we de productie als een verhaal op lange termijn." 

Lingerie

In maart kondigde ook lingerieproducent Van De Velde aan dat het stikatelier van het bedrijf, in samenwerking met Etex, Jetcar en Kearney, (belangeloos) mondmaskers zou maken voor het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst.

"Dat hebben de mensen van ons atelier met veel enthousiasme gedaan. Toen er minder nood was aan mondmaskers, zijn we overgeschakeld op de productie van beschermend materiaal, zoals schorten", legt pr-manager Vanessa De Vuyst uit. "En recent hebben we restmaterialen van onze lingerieproductie gebruikt om 35.000 herbruikbare mondmaskers te maken. Die schenken we aan onze eigen medewerkers en aan retailpartners als ze een bestelling doen, voor gebruik in hun winkel."

Nu dat alles achter de rug is, richt Van De Velde zich weer uitsluitend op zijn kernactiviteit: lingerie en ondergoed maken.

(Lees verder onder de foto)

Medewerkers van Van De Velde stikken zelf mondmaskers.
NVE

Nieuwe bron van inkomsten

Of er is de verpakkingsgroep Ducaju, die in Meulebeke twee nieuwe machines heeft laten leveren om op grote schaal "comfortmaskers" - wegwerpmondmaskers - te maken voor op het openbaar vervoer, bij overheidsbedrijven en in de horeca. De productie daarvan is intussen twee weken aan de gang, "met Europese grondstoffen", klinkt het klaar en duidelijk.

Volgens marketingverantwoordelijke Katrien Formesyn worden de maskers "een belangrijke aanvulling op de bestaande verpakkingsbusiness van het bedrijf". "Dit is een blijver en we geloven erin: we hebben hiervoor zelfs nieuwe mensen aangeworven en een heus 3-ploegensysteem op poten gezet."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" bij Ducaju van 19 mei:

Videospeler inladen...

En het hoeven niet altijd mondmaskers te zijn. Graanstokerij Filliers in Deinze bijvoorbeeld, bekend van zijn jenevers en gins, kreeg in maart de toestemming om ook ontsmettingsalcohol te produceren. Ook die productie zal niet onmiddellijk meer verdwijnen, denkt persverantwoordelijke Frédéric Degezelle. 

"De vraag is niet gaan liggen, ze wordt zelfs nog groter. Iedereen is aan het heropstarten na de lockdown, dus overal zijn handgels nodig. Waar we aanvankelijk enkel voor de ziekenhuizen produceerden, gaat dat nu veel breder."

De vraag is niet gaan liggen, ze wordt zelfs nog groter

Frédéric Degezelle, communicatieverantwoordelijke Filliers

De productie van die ontsmettingsalcohol was ook een welgekomen nieuwe bron van inkomsten in een periode waarin de horeca stillag en het aankoopgedrag van de consument niet echt gericht was op sterke drank. "Zo hebben we er ook voor kunnen zorgen dat in onze stokerij niet iedereen tijdelijk werkloos was."

(Lees verder onder de foto)

Bij Filliers maken ze nu zelf ontsmettingsalcohol.

Tweede golf

Filliers was zeker niet de enige stoker die zich op die markt waagde. Onder meer ook jeneverstokerij Rubbens in Wichelen produceert sinds midden maart nog altijd tienduizenden liters ontsmettingsalcohol per week. "Onze brasserie en feestzaal hebben lang stilgelegen, dus die inkomsten compenseerden dat toch een beetje", zegt Hendrik Beck van Rubbens.

Maar in tegenstelling tot Filliers weten ze bij Rubbens niet zeker of het stoken van ontsmettingsalcohol iets voor de eeuwigheid zal worden. "We hebben een vergunning voor 6 maanden, daarna zien we wel. Dat zal ook een beetje afhangen van een mogelijke tweede golf van het virus."

Meest gelezen