sabine joosten

Vanaf vandaag weer meer bezoek mogelijk in Vlaamse woonzorgcentra

Vanaf vandaag is weer meer bezoek toegelaten in de woonzorgcentra. Die mogen dat zelf organiseren, bijvoorbeeld bezoek per afdeling of toch op de kamer. De woonzorgcentra zijn ook niet verplicht om nu al bezoek toe te laten. Ze mogen het ook nog even uitstellen.

De Vlaamse Taskforce Zorg besliste dat de Vlaamse woonzorgcentra vanaf 10 juni een eigen bezoekersregeling mochten uitwerken, per afdeling en zelfs per bewoner, afhankelijk van de risico’s en mogelijkheden. Woonzorgcentra mogen ook hun cafetaria's en restaurants weer openen.

Alle bezoek moet wel voldoen aan enkele basisvoorwaarden. Zo is het nog altijd verplicht om bezoekers te registreren, anderhalve meter afstand te houden, mondmaskers te dragen, aandacht te hebben voor handhygiëne en de bezoekruimte te poetsen, desinfecteren en verluchten.

Zorgnet-Icuro polste enkele van de 330 woonzorgcentra die het overkoepelt. Exacte cijfers over welke woonzorgcentra opengaan en welke nog niet, heeft Zorgnet-Icuro niet. Van de woonzorgcentra waar bezoek weer kan, blijkt dat de meeste ervoor kiezen om bezoek op de afdeling in plaats van op de kamer te organiseren.

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro: “Je moet toch nog telkens voldoende beschermingsmateriaal blijven voorzien, voldoende handgel, de zaken wat kunnen ontsmetten. Dus ik denk dat het eerder in de richting zal gaan van een beetje meer bezoekers in grote ruimten ontvangen.”

Woonzorgcentra zijn niet verplicht om al bezoek toe te laten

Bij kleinere koepels zijn er wel cijfers. Bij zorggroep Curando laten 8 van de 9 woonzorgcentra bezoek toe, bij Zorg-Saam geldt dat zelfs voor alle 15 Oost-Vlaamse woonzorgcentra.

Woonzorgcentra zijn ook niet verplicht om vandaag al bezoek toe te laten. Ze mogen dat nog uitstellen. Er zijn er bijvoorbeeld die pas bezoek toelaten vanaf zondag, dan is het Vaderdag. Over het algemeen ziet Margot Cloet veel aarzeling: "Het is toch nog met klamme handjes."

Meest gelezen