Muziekbos (Virtueel Ronse)

350 hectare bos erbij in Vlaamse Ardennen: "Wat met de landbouwers die grond moeten afstaan?"

In de Vlaamse Ardennen komt er 350 hectare bos bij: er komt een verbinding tussen het Kluisbos en het Koppenbergbos, en het Muziekbos wordt bijna dubbel zo groot. Sommige boeren moeten voor het nieuwe bos landbouwgrond afstaan. "Hopelijk komt er een vangnet", klinkt het daar. 

Al in de jaren '90 is in de Europese natuurdoelstellingen vastgelegd dat er 350 hectare bos moet bijkomen in de Vlaamse Ardennen, tegen 2050. Het Agentschap Natuur en Bos is nu begonnen aan die uitbreiding. "Als de bossen er tegen 2050  moeten zijn, wil dat zeggen dat wij ten laatste tegen 2040 alle bomen moeten planten. De tijd begint dus te dringen", vertelt bosbeheerder Danny Maddelein.

"Eén van de doelstellingen is om één groot aaneengesloten bos te maken, dat zich uitstrekt van het Kluisbos in Kluisbergen, over de Hotondberg, tot het Koppenbergbos in Oudenaarde", gaat Maddelein verder. Daarnaast zal ook het Muziekbos in Ronse worden uitgebreid met 100 hectare. Dat bos is nu 135 hectare groot, dus dat betekent bijna een verdubbeling. "Zoveel bos in de Vlaamse Ardennen, dat betekent veel goeds", zegt Maddelein. "Zowel voor de recreant als voor de fauna en flora, want in zo'n groot gebied zullen meer soorten kunnen overleven."

Landbouwers verliezen 500 hectare

Voor de landbouwers in de regio is het nieuwe bosplan minder goed nieuws, want zij zullen landbouwgrond moeten afgeven. Ook voor het mobiliteitsplan "Rond Ronse" zullen ze gronden moeten afstaan. Momenteel loopt de N60 dwars door de stad Ronse, maar met een nieuw mobiliteitsplan wordt de gewestweg omgeleid.  Er verdwijnt ongeveer 150 hectare landbouwgrond door die werken. Samen met de bosuitbreiding verliezen de boeren dus 500 hectare. "Het is een bittere pil om te slikken voor de landbouwers", beaamt Danny Maddelein van Natuur en Bos. 

"In die gebieden zitten vooral familiebedrijven", weet Lieven De Stoppeleire van het Algemeen Boerensyndicaat. "Wij hopen dat de Vlaamse overheid budget zal voorzien om hen op te vangen. Er zou bijvoorbeeld een ruilproject kunnen komen, zodat landbouwers die grond verliezen een andere grond krijgen om te bewerken. Maar da's natuurlijk een moeilijke puzzel, als je voor elk landbouwbedrijf een aparte oplossing moet zoeken."

Lieven De Stoppeleire van het Algemeen Boerensyndicaat
kasto80

Meest gelezen